Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapomenuté tradice na Štědrý den: Zakopané kosti vyženou krtka, ořech ochrání proti blechám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / freepik

Vánoce bychom měli trávit s těmi, kteří jsou našemu srdci nejbližší

Magické období Vánoc patří k těm, kdy více než jindy vzpomínáme na naše předky. Řada z nás dodržuje tradici krájení jablíčka, lití olova či pouštění lodiček ze skořápek ořechů. Znáte ale i ty méně známé?

Článek

Patříte k těm, kteří před štědrovečerní večeří rozkrajují jablíčka na půlky, aby zjistili, zda budou zdraví? Nebo dáváte šupinu z kapra pod talíř, aby vám přinesla do nového roku hojnost a bohatství? Či trávíte spoustu veselých chvil nad odléváním olova a pátráte se svými nejbližšími, jaký že osud vás v tom novém roce čeká? Tyto tradice jsou rozšířené a rádi je zapojujeme, ať už máme doma malé děti, nebo i v pozdějším věku. Pojďme se však dnes podívat na ty, které dodržovali naši předci a jež jsou nám mnohdy skutečně neznámé.

Obáváte se blech a štěnic? Sáhněte po vlašském ořechu

Asi nikdo z nás nechce mít doma blechy či štěnice. Sice nejsou tito nezvaní návštěvníci dnes již tak častí, ale přeci jen – jistota je jistota. Chcete-li se před nimi ochránit, dejte si v předvečer Štědrého dne pod polštář jeden vlašský ořech. Ráno jej hned po probuzení, než vstanete z postele, rozlouskněte a snězte. Celý rok pak budete před těmito potvůrkami chráněni.

Vyrazte se umýt k potoku, budete zdraví

Po zdraví touží každý z nás. Naši předci v tom měli jasno – stačí na Štědrý den vstát za rozbřesku a vydat se k potoku. Opláchnete-li se chladnou vodou z něj, utužíte své zdraví na následujících dvanáct měsíců.

Trápí vás na zahradě krtek? Pomůžou rybí kosti

Jasno měli předci i s dalším nezvaným návštěvníkem – krtkem. Jestliže i vám dělá na zahradě hromádky, zkuste vsadit na tradici a zbavte se ho pomocí rybích kostí. Sesbírejte je po večeři a zakopejte je na zahradě – krtek se od nich popíchá a uteče.

Nesnášejí vám slepice? Potřebují mák

Patříte-li mezi chovatele slepic, můžete si s pomocí zvyků našich předků zajistit bohatou snůšku na celý příští rok. Stačí prý, když jim na Štědrý den nasypete zrní smíchané s mákem. Vajec pak budete mít po celý rok na rozdávání.

Tradice se však vztahuje i k dalším domácím zvířatům – hospodáři například nesmí na Štědrý den čistit chlévy a stáje, jinak bude dobytek kulhat.

Bolavé nohy vyřeší sekera

Pokud vás teď napadly nějaké černé scénáře, můžeme vás uklidnit. Žádné náročné akce nejsou potřeba, sekerku stačí položit při štědrovečerním hodování pod stůl. Jestliže na ni ten, koho bolí nohy, během večeře šlápne bosou nohou, potíže zmizí.

Nezapomeňte sníst okoralou kůrku chleba, budete zdraví

Nechce-li se vám běžet omýt se k potoku ledovou vodou, dejte si při večeři na Štědrý den alespoň kousek okoralého chleba. I ten by vám měl zajistit zdraví do dalšího roku.

Pro udržení rodiny omotejte nohy provazem

Chcete-li, aby rodina i v celém příštím roce držela pohromadě a byla chráněna před zlými duchy, omotejte na Štědrý den nohy stolu provazem či řetězem.

Nezapomínejte na dárky i etiketu u stolu

Na závěr pojďme ještě vzpomenout několik tradic, které souvisí s dary a hostinou.

  • Na Štědrý den byste měli být štědří – protože kdo nikoho neobdaruje, skončí do roka v bídě (proto pamatujte alespoň na nějakou drobnost).
  • Nezapomínejte také, že štědrovečerní stůl by měl být prostřen pro sudý počet osob a mělo by na něm být devatero pokrmů – je-li vás lichý počet, dejte na stůl jeden talíř navíc.
  • Stejně tak je dle pověry zakázáno vstávat od štědrovečerní hostiny – kdo tak učiní, nemusí se dožít příštích Vánoc.
  • Pokud během hodování rozlijete víno, do roka můžete očekávat křtiny.
  • A chcete-li, aby vás v příštím roce měli všichni rádi a byli jste „sladcí“, nezapomeňte si na Štědrý den pomazat tváře medem.

Přeji vám krásné, poklidné Vánoce v kruhu nejbližších plné nádherných vzpomínek a tradic.

Zdroje: kudyznudy.cz, novinky.cz, pleva.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz