Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpomínky otce důchodce: Vánoční idylka? Ne, týrání kaprů nejen v tramvaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Dittrich

Dovedete si představit, že by dnes někdo nakoupil kapry a naházel je do teplého bazénu? V sedmdesátkách to bylo normální. Ale tím to nekončilo.

Náš kapr tenkrát neměl dobré Vánoce. Nejdříve byl hozen do chlorové vody, pak se třikrát vyválel na podlaze v tramvaji, následně byl usmrcen, opětovně oživen a pak musel znovu do rybárny. Chudák…

Článek

Jako kluk jsem chodil na kurz potápění. Když mladší bráška Kamil povyrostl, chodil také. Každý rok, v době předvánoční, ta úplně poslední hodina byla nejlepší - byla to organizovaná hodina blbnutí. Hlavní bod programu? Výlov bazénu. A co to znamená? No, ochránci zvířat ať radši dále nečtou, nebo se z toho orosí a budou mít zkažené celé Vánoce. Ale tak to zkrátka tenkrát bylo. Jiná doba…

Výlov bazénu znamenal to, že pár instruktorů plavání zašlo s vaničkou na koupání dětí do nedaleké rybárny a pro každého malého potápěči byl zakoupen kapr. Po výlovu v rybárně musel každý kapřík ještě přežít transport v mraze do městských lázní na starém Mostě, kde byl následně vhozen do teplé chlorované vody. Kapra dostal ten, kdo si ho chytil. Téměř omráčení kapříci byli tak snadnou kořistí mladých potápěčů, takže i my máme kapra. Maminka bude mít radost, a co teprve tatínek!

Vypadl v tramvaji a ještě byl oživen

Jenže náš kapr byl hodně odolný jedinec. Při cestě ze starého Mostu nám třikrát vypadl v tramvaji na podlahu a když jsem ho s velkou slávou předal mamince, moc nadšeně nevypadala. Asi tušila co bude následovat. Brácha okamžitě napustil vanu, no kapr si musí ještě naposledy zaplavat.

Následující den byly v naší rodině hodně veselé Vánoce. Protože náš tatínek sotva zabil mouchu, musel s naším kapříkem zpět do rybárny. Proč? Pro smrt. Tehdá se ještě neřešilo, zda má kapr smrt takovou, nebo makovou. Tlustá bába s gumovou zástěrou majzla šupináče po palici násadou od sekery a nazdar. S velkou slávou přinesl tatínek omráčenou rybu zpět domů.

To ale nikdo netušil, že v zapomenuté nevypouštěné vaně zahájí můj bráška okamžitou resuscitaci. Očka malého dítěte se rozzářila a náš kapr zase plave. Když se maminka ptala, kde je ten blbej kapr, tatínek zkoprněl. „Vždyť byl v síťovce na kredenci,“ říkal. Brácha se přikrčil pod stolem a hustá předvánoční nálada by se dala krájet. Maminka při hledání ryby vstoupila do koupelny, když spatřila čile plavajícího kapra, prohlásila: „Kterej zmetek nedobrej toho blbce zase oživil?“

To už tatínek dostal rozkaz jak od generála. „Sbal se a bez hlavy se nevracej.“ Když se tatínek během hodiny opět objevil v rybárně, zoufalá prodavačka s zeptala: „Co zase máte?“ „Reklamaci,“ zazněla odpověď. „Bez hlavy se nesmím vrátit domů.“ „A které?“ „Té kapří.“

Tentokrát nevzala prodavačka násadu od sekery, ale pořádný sekáček na maso. Tatínek nakonec nechal hlavu v rybárně, tedy tu kapří. Polévka nebude. Kapra jsme ještě ani nezačali porcovat a už jsme ho měli plné zuby.

...

třetí díl ze série článků napsaných na základě vzpomínek mého otce důchodce. První dva najdete níže:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz