Hlavní obsah
Jídlo a pití

Andělská daň

Foto: Lukáš Dvořák, rum ambassador

Andělská daň

Andělská daň je rum ztracený odpařováním během procesu zrání v sudech, což je nevyhnutelná součást výroby. Tento rum, který se vypařuje do vzduchu, je již historicky nazýván andělským podílem. Pojďme si vše kolem „angel´s share“ vysvětlit.

Článek

Zrání
Procesu zrání rozumíme situaci, kdy destilát, v našem případě rum, leží v sudech, od jehož dřeva získává určité nové vlastnosti. Jakým způsobem se takový rum mění? To záleží na několika vlivech.
Ovlivňuje jej teplota, která slouží jako katalyzátor, vlhkost vzduch. Dále je to také množství alkoholu, o kterém se čerstvý destilát nalévá do sudu. Jde o poměr mezi rychlostí zrání a odparem alkoholu v čase – čím vyšší % alkoholu, tím kratší extrakce aromat ze dřeva do rumu, u opaku rum získává příjemnější a jemnější vlastnosti. Velmi důležitý je také stav, doba zrání, velikosthistorie sudu, případně z jakého typu dřeva sud je. V drtivé většině se setkáte s dubovým sudem. Dub se používá kvůli vysoké poréznosti, a tedy vysokému kontaktu alkoholu se dřevem.

Při zrání dochází k disperzi mezi rumem a dřevem(rozptylování molekul 1 látky mezi molekuly 2.látky).
Díky působení vzduchu na rum v sudu probíhá oxidace - dochází k přeměně alkoholů v aldehydy a organické kyseliny, ze kterých následně vznikají v reakci s alkoholy estery, což je mezi milovníky rumu synonymum pro aroma a chuť. Pro high-ester rumy je zapotřebí specifický proces fermentace.
Při zrání se alkohol odpařuje rychleji, než voda a % alkoholu rumu klesá. Výjimkou je teplé a suché prostředí, kde se rychleji odpařuje voda a rum v čase může sílit, např. u střechy warehousu!

Z čeho se skládá dubové dřevo?

- Celulóza – většina dřeva, spojuje vlákna sudu, zajišťuje zrání (obsahuje polysacharidy – rum vnímáme sladce)

- Lignin – uvolňuje látku vanilin a nasládlé aromatické tóny

- Tanin – suchost, až „hořkost“ (pryskyřice, esenciální oleje)

Kvalitní dřevo pro sudy je staré a vysušené. Dřevo na kvalitní sud je alespoň 50-100 let staré (americký dub), 80-150 let staré (evropský dub). Důležité je, aby měl strom velký poměr jarního a letního dřeva, které je nositelem vůně a chuti.
Dále musí dřevo schnout (1-4 roky). Čím déle schne, tím méně obsahuje taninů, ideálně do 5 %, (snižuje se nežádoucí hořkost) a mění se na celulózu a hemicelulózu.
Sudy se vypalují pro změnu vlastností. Lignin před vypálením dává vanilku, sladkost, karamel a barvu, po vypálení se mění na kávu, kakao, čokoládu.

Rozdíl mezi americkým dubem a tím evropským?
Velmi a všude rozšířený americký dub krásně předává vanilin a pracuje intenzivně kvůli větší poréznost. Tato intenzita a aktivita však vydrží kratší dobu, aromatika se s lety rychle vytrácí.
Typické rumy naleznete zde:

Evropský dub, jako strom, roste delší dobu, má menší poréznost, ovlivňuje destilát méně, ale delší dobu. Hustota dřeva je vyšší. Používá se u „francouzského rumového stylu“.

Angel´s share (duppy share)

Z výše popsaného pak snadno pochopíme, proč je procento odparu ze sudu, tedy andělská daň, na jiných místech na světě rozdílná. V Karibiku výrobci mluví o 6-9 (10%), v Evropě jsou to pak 2-4%. Jednu z nejnižších hodnot, kde zraje destilát, nejdeme ve Skotsku.

Zastánci zrání v Evropě věří, že nižším odpařováním dochází k harmoničtějším a vyváženějším procesům oxidace a esterifikace. Zrání v Karibiku je rychlejší a charakterističtější. Rozdílná je pak i cena konkrétní lahve rumu. Zrání v místě výroby je nejen autentičtější, ale i dražší.
Ztráta z rumu v Karibiku je během odparu cca 80USD /200l sud /rok.

A jak je na tom ten Váš nejoblíbenější rum? 😊

V příštím vydání si popovídáme, jak si nejlépe užít a vychutnat svůj oblíbený vzorek. Budu se na vás těšit zde a nebo v pražském rumovém baru „La Casa de la Havana vieja“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz