Článek
Rhumy typu agicole (všimni si použití písmene „h“ ve slově rum, tedy francouzsky) jsou spojené s francouzskými departmenty, kde se rum vyrábí již od roku 1650, kdy otec Du Tertre přivezl na Martinik stroj na zpracování zpěněné, nečištěné šťávy z třtiny. V roce se Francouzi dostávají i na Guadeloupe (1674), kde také vysazují plantáže a budují lihovary. Již z této informace tedy tušíme, že má výroba cukru a rumu v této oblasti velkou tradici, které se výrobci drží dodnes.
Z pohledu množství produkce se francouzského rumového stylu v porovnáním s ostatními rumy vyrobí jen nižší jednotky procent. Typickými lokalitami jsou v Karibiku Martinik, Guadeloupe a Haiti. Na podobné rumy ale narazíme také na Mauriciu nebo Reunionu. Rumy, zejména ze zmíněných karibských oblastí, mají jednu věc společnou. Jsou povětšinou vyráběny přímo z čerstvé třtinové šťávy, nikoli melasy, i když i zde výjimky existují. Tato výrobní rozdílnost jasně dedikuje specifické vonné i chuťové vlastnosti, které jsou pro méně zkušené „rumaře“ poměrně hodně vzdáleny od běžné rumové produkce. Ano, liší se i fermentace a zejména destilace i zrání.
Zaměřme se na kolébku „agricole rhumu“, a tou je Martinik. Produkce rumu zde prodělala několik vzestupů a pádů. V 2.polovině 19.století zaznamenává produkce místního rumu obrovský boom, rapidně se zvyšuje poptávka a výroba rumu se dostává mimo cukrovary. To zřejmě způsobilo ve větším poměru využívání čerstvé šťávy. Zmíněným pádem však je rok 1902 a výbuch sopky Mt. Pelée, který zničil veškerou výrobu na ostrově. Ta byla do 3 let obnovena téměř výhradně s využitím čerstvé třtinové šťávy. Důležitým rokem moderní historie je 1996, kdy vzniká 1.uznávaná apelace na výrobu rumu – francouzské AOC. Jedná se o normu, která jasně určuje pravidla pro výrobu rumu na ostrově. Detailní rozbor nastudujte na stránkách AOC. Produkce všech 13 palíren je prostě specifická, ovlivněná umístěním plantáží v blízkosti moře. Aceton, jód, čerstvá tráva, ovoce a suchost. To jsou první vlastnosti, které mě při vzpomínce na agricoly napadnou. Mluvím tedy např. o těchto lahvích:
Určitě by jste neměli minout ani produkci z Guadeloupe a Haiti. Jedná se o opravdu autentické a náročné destiláty, které si s chutí vždy rád vychutnám.
Zmíněné lokality v Indickém oceánu mají podobnou charakteristiku, na ty ale přijde čas příště. Teď si otevřete mladý agricole rhum a namíchejte si tradiční „TiPunch“ s limetou, cukrem a vodou a pusťte si cestopis z „French Indies“.


