Hlavní obsah

Španělský svět rumu, 2.část – od Mexika po Peru

Foto: Lukáš Dvořák, rum ambassador

Španělský svět rumu, 2.část – od Mexika po Peru

Dnes si doplníme druhou část „španělského“ rumového světa, tentokrát se přesuneme z ostrovů na kontinent Jižní Ameriky. Konkrétně se budeme bavit o produkci z celé Střední Ameriky a severu té Jižní. Nahlédneme tedy do aktuálního rumového mainstreamu.

Článek

Jak jsme si již v minulém článku vysvětlili, „španělský“ rumový styl vzniká až nejpozději. Bavíme-li se dnes o kontinentální produkci, v drtivé většině kořeny sahají nejdéle na přelom 19. a 20.století, spíše ale od 1950 a dále. Uveďme si několik příkladů založení palíren či známých značek.

- DUSA – 1959
- Zacapa – 1976
- Centenario – 1985
- Millonario – 2004
- Cihuatán – 2004

Z logiky věci se jedná o rumy, které jsou blíže aktuálním nápojovým trendům nebo díky nim dokonce vznikly. Příkladem je např. značka Don Papa, která se sice vyrábí na filipínském ostrovu Negros, velmi daleko od dnes probíraných lokalit, nicméně přesně kopíruje myšlenku moderního rumu, který rumový trh v 21.století přesně vyžaduje. Mluvíme tedy o jemných, aromatických a snadno pitelných destilátech, jejichž výrobci dělají vše možné, co jim moderní technologie a možnosti dovolí, aby docílili líbivého destilátu pro širokou veřejnost, majíce lákavý a romantický příběh. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že takové destiláty naučili nejen Čechy pít rum. Anabáze s vínem je tady na místě, nejdříve začínáte s Pálavou od Mádla, následně se přesouváte k rakouským ryzlinkům, dále pak těžkým červeným vínům…

Hlavní roli při výrobě tak často hraje zrání / dozrávání v sudech po fortifikovaných vínech (sherry, portské víno,…) likérech či dezertních vínech a doslazování třtinou v různé podobě (cukr, sirup, expediční likér).

Připomeňme si pár zajímavých rumů, které používají během zrání zmíněné sudy, tedy jiné než „ex-bourbon“.

S doslazováním je to ještě jednodušší. Většina výrobců v tomto regionu, své rumy doslazuje, a to už na začátku procesu zrání, v jejím průběhu nebo až před lahvováním. Cukr při degustaci schová dojem z konzumace alkoholu a vytvoří tak destilát příjemnější, méně náročný na popíjení. Současně ale cukr může schovat i později zajímavé vlastnosti ochutnávaného vzorku. Záleží na vašich preferencích. Máte rádi doslazované rumy? Zde jich pár najdete!

Závěrem jen tolik, že pokud jste rumový začátečník a hledáte rumový styl, kterým nejspíš začít, země a vzorky v tomto článku jsou pro Vás zřejmě to pravé. Začněte „španělským pevninským“ rumovým stylem a později zkuste ostatní. Zastavte se u nás, v La Casa de la Havana vieja“ a my Vás nejen tímto světem provedeme. Nejspíš to bude správná cesta. 😊

V dalším článku se opustíme „španělský“ rumový svět a přesuneme se k Britům, kteří se v dávné minulosti velmi zasloužili o rumovou osvětu!

Na zdraví!

Lukáš Dvořák - rumový ambasador

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz