Článek
Už Křižáci během svých výprav přinášejí cukrovou třtinu do Evropy. Plantáže se pak vysazují v jižní Evropě, zejména na Kanárských ostrovech, Azorech nebo Madeiře. Zapomenout nesmíme ani na africké Kapverdy. Zde se třtině dobře dařilo, i když výtěžnosti následné „karibské“ éry zdaleka nedosahovala. I dnes se v těchto místech třtinový destilát vyrábí. Než ale přejdeme k jeho popisu, je nutné seznámit se s produkcí rumu v Evropě.
Není totiž výroba jako výroba. Výrobci z výše zmíněných lokalit opravdu produkují rum od základu v Evropě, tedy od cukrové třtiny, která zde vyroste. Je tady ale ještě jeden styl výroby, a to ten více obchodní. Mám tím na mysli nezávislé bottlery, kteří si rum sami většinou nevyrábí. Naopak jej nakupují v sudech či v kontejnerech v zajímavých palírnách v Karibiku či v Africe a Asii, následně buď jen lahvují pod svou značkou nebo rum naplní v Evropě do sudů k dalšímu zrání a úpravě dle svých vlastních představ. Běžně tak využívají kapacity zrání v sudech ve Skotsku (whisky), Francii (cognac) nebo Španělsku (sherry). V takovémto slova smyslu tedy můžeme říci, že je možné koupit také rumy z České republiky. Obchodován může být jakýkoliv rum bez omezení. Pokud tedy máte oblíbenou značku, zkontrolujte, zda od ní neexistuje nějaké zajímavé „nezávislé plnění“. Mezi nejznámější obchodníky patří:
- Plantation
- Navy Island
- 1423.dk
- Albert Michler
- Compagnie des Indes
- Rom de Luxe
- Velier
Nyní se ale pojďme věnovat opravdovým výrobcům rumu od samotného začátku. Zajímavé pro nás může být fakt, že navštívit tyto palírny nemusí být tak finančně a časově náročné. Španěly ovlivněná výroba rumu je na Kanárských ostrovech, a to konkrétně na Tenerife (Ron Guajiro) a Gran Canaria (Arehucas). Jedná se o lehké, čisté a neutrální rumy z Evropy, které jsou vyráběny podobně jako karibské ostrovní rumy španělského typu. Rum je zde produkován poměrně masově a průmyslově.
Dalším místem, kam za rumem můžete vycestovat v rámci Evropy, je ostrov Madeira. A pozor! Na rozdíl od Kanárských ostrovů je zde produkce cukru a rumu velmi tradiční a řemeslná. Vždyť odsud pochází krásné rumy, vyrobené z třtinové šťávy! Na ostrůvku fungují 4 palírny, doporučuji návštěvu Engenhos do Nortenebo O Reizinho. Pohon první zmiňované je na parní stroj! Mají zde 3 kolony a 1 kotlíkové destilační zařízení. Návštěva je tak historickým okénkem do třtinové minulosti a ani nemusíte kupovat letenku na Martinik! 😊
V dalších článcích rumového kompasu se budeme věnovat dalším tématům. „Odkud se dostala cukrová třtina až do Karibiku? Jak a z čeho se vyrábí rum? Co je při jeho výrobě zakázáno? Co je rum a co už ne?“ Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, přečtete si další z mých článků. Děkuji!


