Hlavní obsah
Seberozvoj

Zkušenosti kouče Mariána Jelínka odhalují myšlení mistrů světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: shutterstock

Co rozhoduje o mistrech světa? Je to jen fyzička? Jsou to jen zkušenosti? Lepší vybavení? V nejnáročnějších chvílích rozhoduje způsob myšlení. Pojďme se podívat jak přemýšlí skuteční mistři.

Článek
Odcházíš-li po každém zápase nebo tréninku s pocitem, že jsi do toho dal všechno, odcházíš vždy jako vítěz.

Tato slova si kdysi od svého svěřence Jaromíra Jágra vyslechl kouč vrcholových sportovců Marián Jelínek, který mimo jiné působil také jako asistent trenéra a získal zlatou medaili z MS v ledním hokej v roce 2005. Marián je také oblíbený řečník, autor několika knih osobního rozvoje a na svých přednáškách mluví také o umění sebekoučinku. Pojďme se dnes podívat na zásadní myšlenky z Marianovy knihy Vnitřní svět vítězů, ve které sdílí zkušenosti ověřené praxí.

Skuteční vítězové nikoho neobviňují. I po prohře se zvednou a začnou pracovat na dalších výzvách.

Marian Jelínek, si při práci s vrcholovými sportovci například uvědomil, že myšlení opravdových vítězů je součástí evolučního nastavení, které nepomáhá jen jednou vítězit, ale vítězství opakovat. Lidé se zdravým nastavením mysli si uvědomují, že život není plný výher. Naučili se chápat každou prohru jako součást cesty za úspěchem. Až ten, kdo dokáže přijmout prohru, aniž by se utápěl ve smutku nebo lítosti, nebo hledal viníky ve svém okolí, získává příležitost se poučit a posunout zase o krok dál.

Smutníme jen do půlnoci. Ráno přijdeme na trénink opět v plné síle a s novým odhodláním.

Jak Marian vysvětluje v knize Vnitřní svět vítězů (a vede k tomu také své svěřence), je v pořádku po prohře prožívat smutek a nemá smysl proti žádné emoci jakýmkoliv způsobem bojovat. Ovšem opravdoví vítězové se vyznačují schopností pracovat se svým vnitřním světem, a proto sami sobě nedovolují utápět se v nezdravých emocích příliš dlouho. To samé platí v případě velkého vítězství. I zde bychom měli prožít radost a druhý den začít s novým odhodláním.

Ti nejlepší v daných oborech milují to, co dělají, a chtějí toho dělat co nejvíc.

Jakmile jsme svědkem mimořádného úspěchu nějakého sportovce, máme tendenci odvolávat se na jeho mimořádný talent. Ovšem už Angela Duckworthová v knize Houževnatost zdůrazňuje, že úsilí se počítá dvakrát a je důležitější než všechen talent na světě. Čehož si všiml také Marian Jelínek, který vysvětluje, že mistři světa nevznikají jen z rozumu. Jsou to lidé, kterým se podařilo získat k činnosti silnou emoční vazbu, která jim nedovoluje přestat za jakýchkoliv okolností. Důležitá je samozřejmě nejen emoční vazba k činnosti, ale také ta k výsledku. Je však důležité udržovat harmonii mezi láskou k činnosti a láskou k výsledku. Jakmile o tuto harmonii přicházíme, vzniká podhoubí pro rozvoj fixního myšlení.

Jakmile uvěříme, že jsme nejlepší, že se není co víc učit, že nemusíme tolik trénovat, je to první krok na cestě k porážkám.

Lidé, kteří získají přesvědčení o své neporazitelnosti, dokonalosti či snad nepostradatelnosti, si sami podřezávají vlastní větev lepších výsledků či lepšího života. Uvědomění, že vždy je prostor pro zlepšení, že nikdo nejsme nenahraditelný a že v každém věku se můžeme něco naučit, abychom se stali ještě lepšími, je zásadním atributem nastavení vnitřního světa jak olympijských vítězů, tak i dalších osobností například z byznysu, vědy nebo jakékoliv jiné oblasti.

Rozum vede člověka k moudrosti. City vedou člověk k odvaze. Smysly vedou člověka k vášni.

Co je silnější, rozum, nebo srdce? Lidé o sobě většinou smýšlejí jako o čistě racionální bytosti a neuvědomují si, že jejich chování je řízeno emocemi, protože každá emoce v sobě nese energetický náboj. Náboj, který nás buď žene kupředu, nebo nás brzdí cestou na vrchol. Proto je důležité udržovat vnitřní svět v rovnováze. Platón používal analogii vozataje (symbolizující rozum), který kočíruje černého a bílého koně. Bílý kůň představuje lidské emoce a černý kůň pudovou část osobnosti. Opravdoví mistři se naučili skrze rozum udržovat vnitřní svět v rovnováze. Jsou to oni, kdo řídí černého a bílého koně, ne naopak.

Ať děláme cokoliv, děláme to ve skutečnosti dva.

Každý máme v sobě určitý vnitřní hlas, který nám našeptá. Marian Jelínek těmto hlasům říká hlas vnitřního dvojčete. Je to emoční část naší osobnosti, která pouze na základě vjemů smyslů a prožitých emocí reaguje, aniž by používala rozum. Následně již záleží na každém jedinci, jak moc se nechá vést svým vnitřním dvojčetem a jedná tak reaktivně jen na základě emocí, nebo jak moc je schopen své emoce držet na uzdě, bez použití rozumu. S vnitřním hlasem bychom však neměli bojovat, je všude s námi, tak proč si v sobě nosit protivníka? Udělejte ze svého vnitřního dvojčete nejlepšího parťáka do života. Naučte se jej vnímat jako svého rádce a ochránce.

Pokud chceme s někým dobře vycházet, musíme ho nejdříve dobře poznat.

Lidé vědí, jaká tragédie se udála na druhém konci světa, jaký trapas se přihodil kdejaké celebritě nebo co se odehrává ve vesmíru, ale dost často ignorují, co se děje v jejich nitru. Dokážete si například představit řízení auta, aniž byste před tím zjistili, jak se takové auto ovládá? Aniž byste se s autem nejprve seznámili? Chcete-li uchopit život pevně do vlastních rukou a být jeho vědomým tvůrcem, potřebujete nejprve poznat sami sebe. Prvním krokem k sebepoznání může být navazování pozitivního vztahu se svým vnitřním dvojčetem. Máte jej pojmenované? Jak jmenuje ten hlas, který Vám našeptává? Jak na něj reagujete? Vnímáte jej jako důležitý?

Pro úspěšné vedení řízeného dialogu, který má vést k lepšímu vztahu s naším dvojčetem, musíme adekvátně zdokonalovat toho, kdo má daný dialog řídit.

Účinná technika, která pomáhá udržet vnitřní klid, je technika vnitřního dialogu, které jsem se podrobněji věnoval ve článku zde na Seznam medium – Mentální technika mistrů světa. Vyžeňte šmejda z hlavy a začnete si zase věřit. Je to rozhovor mezi námi a vnitřním dvojčetem, chcete-li mezi rozumem a emoční částí vnitřního světa. Jenomže abychom mohli vést konstruktivní dialog a nenechali se dvojčetem strhnout k nevhodnému chování, potřebujeme být sami dostatečně silní. Proto je důležité být si vědomi, čeho chceme v životě dosáhnout a proč. Proto je důležité získat dostatek logických úvah, informací a argumentů, které přesvědčí naše dvojče. Pokud nemáme dostatek informací, můžeme být snadno zmanipulováni vnitřním dvojčetem, které ovšem jen reaguje na podněty z okolí.

Vybral jsem jen několik málo myšlenek z knihy Mariana Jelínka Vnitřní svět vítězů, které vám pomohou překonat sebe samotné. Chcete získat ještě více zkušeností ze sportovního prostředí? Chcete se dozvědět, jak funguje tzv. dereflexe a jak pomáhá k dosahování optimálních výsledků? Nebo vás zajímá, jak se vlastním přičiněním dostat do stavu flow v momentě, kdy to člověk potřebuje? Nejen o tom pojednává Marian ve své knize, kterou získáte v každém dobrém knihkupectví.

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Vnitřní svět vítězů od Mariana Jelínka

Kniha Houževnatost od Angely Duckworthové

FC magazín - Silné Já vs Slabé já

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz