Hlavní obsah

Babiččin domácí mazanec recept

Foto: Lukáš Korec

Zaručený recept na domácí mazanec který se povede každému. Tento recept je oblíbený hlavně na Velikonoce, můžete si ho ale upéct po celý rok.

Článek

Ingredience:

  • 115 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g cukr krystal
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 70 g změklé máslo
  • 1 vejce
  • rozinky 50 g
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí

Do 115 ml vlažného mléka přidáme 1 lžičku cukru krystal a 20g droždí a mícháním droždí rozpustíme. Necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.

Foto: Lukáš Korec

Domácí kvásek

Na těsto smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, jeden pytlíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky soli, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, připravený kvásek, 50 g rozinek a vypracujeme důkladně těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut nakynout.

Poté na pomoučeném vále z těsta vypracujeme bochánek který přendáme na pečící papír na plech a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout ještě další hodinu.

Poté mazanec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Nahoře můžeme udělat nožem křížek (podle toho jestli chceme aby nám mazanec praskl při pečení nebo ne).

Foto: Lukáš Korec

Těsto na domácí mazanec

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 40 až 50 minut.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz