Článek
Ingredience:
- 115 ml vlažného mléka
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g cukr krystal
- 1 sáček vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- 70 g změklé máslo
- 1 vejce
- rozinky 50 g
- 1 vejce na potření
- plátky mandlí
Do 115 ml vlažného mléka přidáme 1 lžičku cukru krystal a 20g droždí a mícháním droždí rozpustíme. Necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.

Domácí kvásek
Na těsto smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, jeden pytlíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky soli, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, připravený kvásek, 50 g rozinek a vypracujeme důkladně těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut nakynout.
Poté na pomoučeném vále z těsta vypracujeme bochánek který přendáme na pečící papír na plech a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout ještě další hodinu.
Poté mazanec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Nahoře můžeme udělat nožem křížek (podle toho jestli chceme aby nám mazanec praskl při pečení nebo ne).

Těsto na domácí mazanec
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 40 až 50 minut.