Článek
Ingredience:
- 300 g čočky
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- sklenička vody
- pepř
- sůl
- olej
- 1 – 2 lžíce octa (podle chuti)
- PŘÍLOHA:
- vejce
- párky
Čočku je důležité před vařením důkladně přebrat a odstranit z ní veškeré nečistoty které tam nepatří. Propláchnutou a přebranou čočku namočíme na 5 hodin (nebo podle návodu na obalu) do studené vody. Poté vodu vyměníme za čistou, přidáme bobkový list, 4 nové koření a vaříme do měkka.

Vařená čočka
Mezitím nakrájíme cibuli a česneky nadrobno.

Cibule s česnekem
Když je čočka vařená tak z ní vyndáme koření a přecedíme ji přes cedník.
Na oleji zpěníme cibulku dozlatova a potom přidáme česnek a lžíci hladké mouky a osmažíme světlou jíšku. Zalijeme skleničkou vody (cca 200 ml), opepříme, přidáme půl lžíce soli a 1 až 2 lžíce octa ( podle toho kdo jak má rád kyselou čočku). Tuto směs převaříme alespoň 10 minut a poté přidáme scezenou čočku kterou prohřejeme a popřípadě dosolíme.

Vařená čočka
Na pánvi osmažíme na tuku vejce (osolíme a opepříme) a párky a můžeme podávat společně s čočkou.

Čočka s vejci a párkem