Hlavní obsah
Jídlo a pití

Čočka na kyselo s párkem a vejcem recept

Foto: Lukáš Korec

Klasický recept na čočku na kyselo, kterou podáváme s vajíčkem, párkem a kyselou okurkou. Luštěniny jsou velice zdravé a člověk by je měl pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.

Článek

Ingredience:

  • 300 g čočky
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sklenička vody
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • 1 – 2 lžíce octa (podle chuti)
  • PŘÍLOHA:
  • vejce
  • párky

Čočku je důležité před vařením důkladně přebrat a odstranit z ní veškeré nečistoty které tam nepatří. Propláchnutou a přebranou čočku namočíme na 5 hodin (nebo podle návodu na obalu) do studené vody. Poté vodu vyměníme za čistou, přidáme bobkový list, 4 nové koření a vaříme do měkka.

Foto: Lukáš Korec

Vařená čočka

Mezitím nakrájíme cibuli a česneky nadrobno.

Foto: Lukáš Korec

Cibule s česnekem

Když je čočka vařená tak z ní vyndáme koření a přecedíme ji přes cedník.

Na oleji zpěníme cibulku dozlatova a potom přidáme česnek a lžíci hladké mouky a osmažíme světlou jíšku. Zalijeme skleničkou vody (cca 200 ml), opepříme, přidáme půl lžíce soli a 1 až 2 lžíce octa ( podle toho kdo jak má rád kyselou čočku). Tuto směs převaříme alespoň 10 minut a poté přidáme scezenou čočku kterou prohřejeme a popřípadě dosolíme.

Foto: Lukáš Korec

Vařená čočka

Na pánvi osmažíme na tuku vejce (osolíme a opepříme) a párky a můžeme podávat společně s čočkou.

Foto: Lukáš Korec

Čočka s vejci a párkem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz