Článek
Ingredience:
- 1,3 kg vepřového kolena
- 1 cibule (se slupkou)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- pepř a sůl
- 10 kuliček celého pepře
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
Vepřové koleno, 1 cibuli, 2 bobkové listy, 5 nových koření, 1 lžičku soli a 10 celých pepřů dáme do hrnce a zalijeme vodou aby vše bylo potopené a vaříme pod pokličkou doměkka. Podle velikosti kolene bude měkké asi za 2 až 3 hodiny. Hlavně musí být při vaření pořád potopené.
Koleno vyndáme a do vývaru přidáme 3 stroužky prolisovaného česneku a vaříme ještě půl hodiny bez pokličky aby se vývar zredukoval.

Vývar na tlačenku
Z vepřového kolene vyndáme kosti (musí volně vyjet) a maso nakrájíme na kousky. Vepřovou kůži nožem nasekáme úplně najemno. Ta vytvoří rosol a díky tomu bude tlačenka držet pohromadě.

Výroba tlačenky
K nakrájenému masu a kůži přidáme 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžičku soli a 2 lžičky majoránky. Postupně přiléváme horký vývar, pozor ale nesmí ho být moc. Maso v něm nesmí úplně plavat.

Domácí tlačenka
Plníme do koupeného obalu na tlačenku.

Obal na tlačenku
Během chladnutí pravidelně po 10 minutách váleček tlačenky otáčíme aby se nám neusadil pepř a tuk na jedné straně. Po vychladnutí dáme do ledničky a necháme do druhého dne ztuhnout.

Domácí tlačenka
Druhý den má tlačenka pevnou konzistenci a můžeme ji po vyndání z lednice nakrájet a podávat s cibulí, chlebem a octem.

Krájení domácí tlačenky