Článek
Ingredience:
- 750 gramů vepřové plece
- 450 g cibule
- 2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- pepř
- 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku
- vývar (nebo voda a1 vepřový silný bujón)
- 1/2 krajíce tvrdého chleba
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička majoránky
- 100 ml piva
- sůl
750 g vepřové plece nakrájíme na kostky zhruba 2 × 2 cm. Kdo má rád větší kusy masa v omáčce, může nakrájet na větší. Zvlášť nakrájíme 450g cibule na kostičky. Objemově by měl být poměr cibule a masa stejný.

Maso na guláš
Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji hodně dotmava. Nesmí se ale spálit. Proto jí neustále mícháme. Do tmavé smažené cibule přidáme maso a orestujeme ho.

Restovaná cibule do tmavé barvy na guláš
- Poté přidáme 2 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 lžičky drceného kmínu a mletý černý pepř, 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku a ještě 1 minutu orestujeme. Přidáme vývar (nebo vodu a 1 silný bujón) a přivedeme k varu. Maso by mělo být jen trochu potopené. Vaříme pod poklicí dokud není maso měkké (nám to trvalo hodinu a půl) a pravidelně kontrolujeme zdali nepotřebuje dolít voda.

Vaření guláše
Když je maso téměř měkké, přidáme do guláše zhruba půl krajíce tvrdého najemno nastrouhaného chleba a povaříme. Poté ještě 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku majoránky, 100 ml piva a popřípadě dosolíme. Ještě 5 minut vaříme a můžeme podávat například s kynutým knedlíkem.

Guláš s knedlíkem recept