Hlavní obsah

Hospodský vepřový guláš recept

Foto: Lukáš Korec

Poctivý silný guláš, to je klasika české kuchyně. Vyzkoušejte recept na pravý hospodský guláš podle šéfkuchaře, který tento recept vaří v jedné z restaurací v P

Článek

Ingredience:

  • 750 gramů vepřové plece
  • 450 g cibule
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • pepř
  • 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku
  • vývar (nebo voda a1 vepřový silný bujón)
  • 1/2 krajíce tvrdého chleba
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 100 ml piva
  • sůl

750 g vepřové plece nakrájíme na kostky zhruba 2 × 2 cm. Kdo má rád větší kusy masa v omáčce, může nakrájet na větší. Zvlášť nakrájíme 450g cibule na kostičky. Objemově by měl být poměr cibule a masa stejný.

Foto: Lukáš Korec

Maso na guláš

Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji hodně dotmava. Nesmí se ale spálit. Proto jí neustále mícháme. Do tmavé smažené cibule přidáme maso a orestujeme ho.

Foto: Lukáš Korec

Restovaná cibule do tmavé barvy na guláš

  • Poté přidáme 2 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 lžičky drceného kmínu a mletý černý pepř, 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku a ještě 1 minutu orestujeme. Přidáme vývar (nebo vodu a 1 silný bujón) a přivedeme k varu. Maso by mělo být jen trochu potopené. Vaříme pod poklicí dokud není maso měkké (nám to trvalo hodinu a půl) a pravidelně kontrolujeme zdali nepotřebuje dolít voda.
Foto: Lukáš Korec

Vaření guláše

Když je maso téměř měkké, přidáme do guláše zhruba půl krajíce tvrdého najemno nastrouhaného chleba a povaříme. Poté ještě 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku majoránky, 100 ml piva a popřípadě dosolíme. Ještě 5 minut vaříme a můžeme podávat například s kynutým knedlíkem.

Foto: Lukáš Korec

Guláš s knedlíkem recept

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz