Článek
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 20 g droždí (půl kostky)
- lžička cukru
- lžička soli
- 150 ml vlažné vody
- 1 vejce
Do 300 gramů polohrubé mouky rozdrobíme 20 gramů droždí, přidáme lžičku cukru a přilijeme zhruba polovinu množství vody (voda musí být vlažná).

Těsto na kynuté knedlíky
Pod utěrkou necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.

Těsto na knedlíky
Poté přidáme vejce a zbytek vody, sůl a vypracujeme v hladké těsto. To pak necháme pod utěrkou ještě 1 hodinu kynout.
Po hodině kynutí z těsta vyválíme na pomoučeném vále dvě šišky a dáme vařit vodu. Mezi tím ještě knedlíky trochu nakynou.

Knedlíky z droždí
Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 23 minut a pravidelně po 5 minutách otáčíme.

Vaření knedlíků
Po vyndání z vařící vody je nutné knedlíky ihned propíchat vidličkou. Jedině tak vyjde pára a knedlíky se nesrazí. Poté knedlík nakrájíme nití a můžeme podávat.