Článek
Ingredience:
- NA 14 ŠPÍZŮ DÉLKY 15 CM:
- 150 g žampionů
- 200 g párků
- 350 g anglické slaniny
- 700 g vepřové krkovice
- 2 cibule (1 na špízy + 1 do základu)
- 2 stroužky česneku
- kousek okurky nebo malé cukety
- 1 rajče
- 1 paprika
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 4 kuličky nového koření
- 1 bujon
- koření na špízy nebo jiné oblíbené
Žampiony nakrájíme na plátky, párky na válečky, anglickou slaninu a vepřové krkovice na kostičky. Překrojenou cibuli napůl rozebereme na jednotlivé plátky. Vše střídavě napichujeme na špejli.

Domácí špízy recept
Do pekáčku nalijeme sklenici vody a do základu nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek okurky nebo malé cukety, 1 rajče, 1 papriku a popřípadě dolijeme vodou aby byla zelenina potopená. Poté přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření a 1 vepřový bujón.

Základ na špízy
Na zeleninu do pekáčku naskládáme špízy. Špízy posypeme kořením na špízy nebo jiným oblíbeným kořením. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 – 220 stupňů asi 90 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
Než se špízy upečou, tak si připravíme přílohu. Například brambory a po upečení vše podáváme současně.

Špíz s brambory recept