Článek
Ingredience:
- 1 kg hovězí maso zadní – kýta
- 150 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 300 g mrkve
- 200 g petržele
- 200 g celeru
- 2–4 lžíce cukr krystal
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2–3 lžíce octa
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 8 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- olej
- sůl
- pepř
- cca 2 l vývar
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- NA OZDOBU:
- plátky citronu
- zavařené brusinky
Cibuli nakrájíme najemno a mrkev, celer, petržel na větší kousky. Pro chuť můžeme nakrájet i trochu slaniny na kostičky.
Na oleji osmažíme cibuli, poté přidáme zeleninu a slaninu a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme 2 lžíce cukru krystal, 2 lžíce citronové šťávy, 2 – 3 lžíce octa, 1 lžíci plnotučné hořčice, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a necháme chvilku odvařit aroma. Tím je zelenina hotová.

Zelenina na svíčkovou
Hovězí maso prošpikujeme hranolky slaniny (špičatým nožem se maso propíchne a vytvoří se tak mezera na slaninu), ze všech stran maso opepříme a důkladně osolíme.

Prošpikované maso
Poté maso necháme zatáhnout ze všech stran zprudka na oleji.

Restování masa na pánvi
Maso poté přidáme k zelenině a zalijeme vařícím vývarem aby bylo potopené. Pečeme asi 2 hodiny dokud není maso měkké v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Hovězí svíčková omáčka recept
Když je maso měkké, tak ho vyndáme stranou a vyndáme z omáčky koření (bobkový list a nové koření).

Maso na svíčkovou omáčku
Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.

Mixovaná svíčková omáčka
V hrnečku rozmícháme 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a směs nalijeme do vařící omáčky a ještě alespoň 15 minut převaříme. Nakonec omáčku popřípadě dochutíme solí, octem nebo cukrem, nakrájíme maso a můžeme podávat s knedlíkem. Na ozdobu můžeme přidat plátek citronu a brusinky.

Svíčková omáčka s knedlíkem