Hlavní obsah
Jídlo a pití

Svíčková na smetaně recept

Foto: Lukáš Korec

Recept na poctivou domácí svíčkovou omáčku. Jako přílohu podáváme karlovarské knedlíky. Základem receptu je kvalitní hovězí maso.

Článek

Ingredience:

  • 1 kg hovězí maso zadní – kýta
  • 150 g uzené slaniny
  • 1 cibule
  • 300 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 2–4 lžíce cukr krystal
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2–3 lžíce octa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • cca 2 l vývar
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • NA OZDOBU:
  • plátky citronu
  • zavařené brusinky

Cibuli nakrájíme najemno a mrkev, celer, petržel na větší kousky. Pro chuť můžeme nakrájet i trochu slaniny na kostičky.

Na oleji osmažíme cibuli, poté přidáme zeleninu a slaninu a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme 2 lžíce cukru krystal, 2 lžíce citronové šťávy, 2 – 3 lžíce octa, 1 lžíci plnotučné hořčice, 8 kuliček nového koření, 2 bobkové listy a necháme chvilku odvařit aroma. Tím je zelenina hotová.

Foto: Lukáš Korec

Zelenina na svíčkovou

Hovězí maso prošpikujeme hranolky slaniny (špičatým nožem se maso propíchne a vytvoří se tak mezera na slaninu), ze všech stran maso opepříme a důkladně osolíme.

Foto: Lukáš Korec

Prošpikované maso

Poté maso necháme zatáhnout ze všech stran zprudka na oleji.

Foto: Lukáš Korec

Restování masa na pánvi

Maso poté přidáme k zelenině a zalijeme vařícím vývarem aby bylo potopené. Pečeme asi 2 hodiny dokud není maso měkké v předehřáté troubě na 180 stupňů.

Foto: Lukáš Korec

Hovězí svíčková omáčka recept

Když je maso měkké, tak ho vyndáme stranou a vyndáme z omáčky koření (bobkový list a nové koření).

Foto: Lukáš Korec

Maso na svíčkovou omáčku

Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.

Foto: Lukáš Korec

Mixovaná svíčková omáčka

V hrnečku rozmícháme 3 lžíce zakysané smetany a 1 lžíci hladké mouky s trochou vody a směs nalijeme do vařící omáčky a ještě alespoň 15 minut převaříme. Nakonec omáčku popřípadě dochutíme solí, octem nebo cukrem, nakrájíme maso a můžeme podávat s knedlíkem. Na ozdobu můžeme přidat plátek citronu a brusinky.

Foto: Lukáš Korec

Svíčková omáčka s knedlíkem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz