Hlavní obsah

Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě recept

Foto: Lukáš Korec

Domácí zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě je mnohem lepší než to kupované. Po vyzkoušení tohoto receptu už si na kupovanou variantu nikdy ani nevzpomenete.

Článek

Ingredience:

  • libový vepřový bůček (nebo tučnější + plecko 50:50)
  • sůl
  • pepř
  • kmín drcený
  • voda

Vepřové maso nakrájíme na kostky cca 2 × 2 cm. Přidáme sůl, drcený kmín, pepř, jako když kořeníme maso na pečení a důkladně promícháme.

Foto: Lukáš Korec

Maso na zavařování s kořením

Maso plníme do sklenic 2 cm pod okraj. Nakonec do každé sklenice přidáme 2 lžíce studené vody. Důkladně otřeme hrdla a dotáhneme pevně víčka.

Foto: Lukáš Korec

Zavařené vepřové maso do sklenic

Sklenice dáme do hrnce na utěrku a zalijeme studenou vodou až po víčka. Pečlivě dotažené sklenice zavařujeme při teplotě 100 stupňů Celsia 2 hodiny. Poté sklenice vyjmeme a necháme zchladnout. Za 24 hodin procesu zopakujeme a tentokrát zavařujeme při teplotě 100 stupňů 1 hodinu. Nakonec sklenice vyndáme a necháme zchladnout. NEOTÁČÍME víčkem dolů. Po vychladnutí skladujeme v chladničce. V domácích podmínkách je nutné masové potraviny sterilovat 2× s časovým odstupem. Jedině tak se zničí veškeré bakterie, spory i případný botulotoxin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz