Článek
- Knedlíčky:
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- olej
- 6 kostek droždí (6 x 42 g)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička majoránky
- pepř
- 1 vejce
- 1 lžíce polohrubé mouky
- celkem cca 6 lžic strouhanky
- Polévka:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- kousek pórku
- vývar (nebo voda + bujon)
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
KNEDLÍČKY:
Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
Cibuli osmažíme na pánvi na oleji dosklovata. Pak přidáme rozdrobené droždí a necháme ho úplně pozvolna na mírném plamenu rozpustit. Poté přidáme 1/2 lžičky soli, pepř, nastrouhaný česnek a lžičku majoránky. Minutu povaříme a necháme zchladnout.

Drožďové knedlíčky
Do vychladlého droždí přidáme 1 vejce, 1 lžíci polohrubé mouky a 2 lžíce strouhanky. Vše důkladně promícháme. Postupně přidáváme ještě trochu strouhanky dokud nepůjdou tvarovat knedlíčky. Tvarujeme knedlíčky o velikosti asi 3 cm. Když směs posypeme trochou strouhanky, nebude se tak lepit na ruce.

Knedlíčky z droždí
- POLÉVKA:
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na slabé proužky a kousek pórku na kolečka.

Polévka zeleninová
Zeleninu krátce osmahneme v hrnci na lžíci oleje, změkne a krásně se rozvoní. Zalijeme vývarem (nebo vodou + bujon). Přidáme 1 bobkový list a 2 nové koření a vaříme. Když je zelenina téměř měkká, přidáme knedlíčky a vaříme ještě 10 minut.

Polévka se zeleninou