Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smažák za dvě kila, to už si děláte přátelé legraci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Kos

Typický smažák s hranclema a tatarkou

Ano, vše se zdražuje, to ne, že ne. Ale smažák v kempu za dvě kila, s tím ať jdou provozovatelé s prominutím do věčných lovišť…

Článek

Je to tak, vše kolem nás zdražuje. To je třeba si přiznat a občas se tomu i přizpůsobit. Ale sorry, smažák v kempu za dvě stovky. S tím ať jdou provozovatelé s prominutím do věčných lovišť…

Pojďme si to trošku rozebrat…Kolik nás stojí suroviny, tak abychom mohli vytvořit naši českou „legendu“.

Sýr 120 g - nejčastěji eidam třicítka nebo „luxusní“ gouda 48%, oboje aktuálně v Makru za 100,- Kč/kg. Ano, provozovatelé jezdí nejčastěji do Makra. Nenakupují ve večerkách za 200,- Kč za kilo - cena za sýrový vstup je tedy cca. 12,- Kč

Mouka 50 g - budeme štědří a dáme 50 g na jeden kus - 2,- Kč

Vejce 1  ks - opět při maximální štědrosti jedno domácí vejce na jeden smažák (sic!) - 5- Kč

Strouhanka 42 g - dva usušené rohlíky - 5,- Kč

Olej 50 ml - na 20 smažáků 1l, pak je třeba vyměnit - 100,- Kč za litrové balení, používejme fakt kvalitu - 5,- Kč/usmažený sýr

Hranolky 200 g - nákupní cena za 1 kg hranolek 50,- Kč, Opět jsme na na velice kvalitních značkách, cena za jednu porci tedy 10,- Kč

Tatarka 50 g - zde je diskutabilní, zda vzít ze sklenice nebo radši sáčkované - berme to kvalitnější, nechceme se po… že ne, ? - 10,- Kč/ks

Celková cena za suroviny je tedy 49,- Kč. Pokud budeme brát standardní cenu v gastronomii jakožto 3,21 násobek vstupních surovin, tak jsme na ceně 157,- Kč. V této marži máme započtenu práci, energie, nájem a další výdaje (toaleťák na WC apod..) . Pokud se chce někdo přít o to, že ten násobek má být jiný, tak ať si otevře normální kamennou restauraci, a ne žrádelnu v kampu.

Za 157 korun tedy máme cenu smaženého sýru, s hranolkami a tatarkou. A je potřeba říct, že s poměrně kvalitními surovinami. Můžeme přitlačit ještě na sýru a koupit kvalitnější, cca. o 50 Kč na kilu (tam už se vleze opravdu skoro vše) - pak se dostaneme na 173,- Kč za celé jídlo.

Milí hospodští v kempech, kteří si stále stěžujete, že se vše kolem vás zdražuje a že musíte šroubovat ceny do závratných výšin, zkuste se chytnout taky za nos a říct, jestli to už trošku nepřeháníte. Spotřebitel není úplný hlupák, a když vidí, že si v obchodě koupí cihlu třicítky třicet deka za 4 pětky, tak pochopí, že za 2 stovky smaženého žrádla s hranclema se ho prostě snažíte natáhnout.

Anketa

Jaká cena by však přišla přijatelná za smažák s hranolkama a tatarkou?
Do 100,- Kč
16,3 %
Do 120,- Kč
55,9 %
Do 150,- Kč
23,8 %
Do 180,- kč
0,9 %
Do 200,- kč
1,3 %
Více jak 200,- Kč
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám