Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vlastenectví na ledě: Skutečný patriotismus, nebo sezónní záležitost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Kos/AI ChatGpt

Sledování hokeje dle umělé inteligence

Každý rok se to opakuje. Jakmile začne mistrovství světa v ledním hokeji, najednou se z nás Čechů stávají národní patrioti. Ale co se stane, když světový šampionát skončí?

Článek

Všude vidíme vlajky, fandíme našemu týmu, hrdě zpíváme hymnu a cítíme se jako jeden národ. Ale co se stane, když světový šampionát skončí? Kde je naše národní hrdost po zbytek roku?

Tento fenomén ukazuje, že naše vlastenectví je často jen povrchní a sezónní záležitost. V době, kdy naši hokejisté (fotbalisté, oštěpaři, doplňte si dle libosti) bojují o medaile, jsme ochotni se sjednotit a cítit hrdost na svou zemi. Jakmile však bezprostřední horečka opadne, náš zájem o národní identitu a hrdost se vytrácí.

Není to ale pouze problém Česka. Mnoho zemí zažívá podobný vzestup patriotismu během sportovních událostí. Nicméně, právě v naší malé zemi bychom měli věnovat více pozornosti tomu, jak být dobrými Čechy i mimo vrcholné sportovní události.

Místo toho, abychom se chovali jako patrioti pouze během hokejových zápasů, měli bychom se zamyslet nad tím, jak můžeme být lepšími občany každý den. Jak můžeme přispět k rozvoji naší země? Jak můžeme podpořit místní ekonomiku, vzdělání, kulturu nebo třeba životní prostředí?

Jak se můžeme více zapojit?

  • Podpora místních podniků: Nákupem od českých výrobců a malých lokálních podnikatelů posilujeme naši ekonomiku. Zároveň tím přispíváme obyčejným zaplatit třeba kroužky nebo školní potřeby pro naše děti.
  • Dobrovolnictví: Zapojení se do dobrovolnických aktivit může mít pozitivní dopad na naši společnost. Spousta lidí a míst přímo kolem nás potřebuje pomoct. Možná se stačí jen podívat pod svícen.
  • Vzdělání a osvěta: Měli bychom znát vlastní historii a minulost. Poučit se z ní a neopakovat stejné chyby. Jen tak se můžeme posunout dále.
  • Ochrana životního prostředí: Každý z nás může přispět k ochraně přírody a udržitelnému rozvoji. Nebo aspoň zbytečně nedělat bordel kolem sebe.

Je na čase, abychom přestali být národ, který je má hrdé obyvatele jen během mistrovství světa v ledním hokeji. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak můžeme být lepšími občany a jak můžeme každý den přispívat k tomu, aby naše země byla lepším místem k životu.

Vlastenectví by neměla být jen sezónní záležitostí, ale trvalým postojem k naší krásné České republice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz