Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chanov: Kdysi moderní sídliště se proměnilo v nebezpečné ghetto. Nyní je po letech opět obnovováno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ​wikipedia user Lkovac, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Jedna z nejznámějších čtvrtí v České republice, nechvalně známý Chanov, se po letech dočkal opravdové šance na lepší budoucnost. Ghetto, kterému se vyhýbali i strážci zákona, se stává opět běžným českým sídlištěm.

Článek

Původně šlo o moderní sídliště s množstvím služeb

Ghetto Chanov, známé spíše jako Chánov, je sídliště nazvané po stejnojmenné osadě poblíž města Most. Téměř od začátku svého vzniku v 70. letech 20. století se stalo symbolem boje s kriminalitou a sociálním vyloučením. V době svého vzniku bylo sídliště Chanov moderním a progresivním řešením pro více než 10 000 obyvatel, převážně Romů. Jeho účelem bylo poskytnout dostupné bydlení a zlepšit životní podmínky rodinám s nižšími příjmy, ale také vystěhovat tyto rodiny z mostecké části Starý Most kvůli těžbě uhlí.

Plán byl ambiciózní, ale bohužel se ukázalo, že mnoho nepřizpůsobivých obyvatel na jednom místě, navíc oddělených od zbytku města řekou a rychlostní komunikací, se nedokáže přizpůsobit životu v klasickém sídlišti panelákového typu. Chanov se brzy stal známým pro svou vysokou míru kriminality a sociálních problémů. Obyvatelé se potýkali s vysokou nezaměstnaností, brzy i špatnými bytovými podmínkami a nedostatkem sociálních služeb. Zvyšující se koncentrace sociálně slabých rodin vedla k rostoucí frustraci a napětí mezi obyvateli. Chanov se stal oblastí, které se lidé báli a která byla stigmatizována jako nebezpečné místo.

Čtvrť bez zákonů

Ze strany města a neziskových organizací proběhla mnohokrát snaha zlepšit situaci sídliště. Množství programů sociální integrace a podobných počinů však dlouho nemělo velký výsledek. Čtvrť tak dlouhá léta žila svým životem a zůstávala jakýmsi územím nikoho. Běžní lidé se čtvrti vyhýbali, stejně jako policejní hlídky, a proto zde kvetla kriminalita všeho druhu – od drogové přes majetkovou až po násilnou. Jelikož většina rodin neplatila za nájem, ale ani za elektřinu nebo vodu, tyto výhody jim byly odepřeny a obyvatelé se, zejména v zimních měsících, uchylovali k pálení všeho, co mohlo hořet a zahřát je. Svoz odpadu na místě také nefungoval, a tak na některých místech byly hory odpadů, které dosahovaly až do vyšších pater paneláků. Dlouho odkládané téma se však po roce 2000 dostalo znovu do centra dění a město Most se s pomocí dotací a neziskových organizací opět rozhodlo situaci řešit.

Nový začátek a obnovení čtvrti na dosah

Několik let práce a začleňování místních obyvatel do obnovy čtvrti nebo dohledu nad pořádkem konečně přineslo své výsledky. Zbourání několika nejproblémovějších paneláků, zapojení místních obyvatel do rekonstrukce čtvrti a pomoc místním s nalezením práce výrazně zlepšily situaci ve čtvrti, která se postupně proměňuje v běžné sídliště, kde nyní podle tvrzení primátora města nemusí Městská policie Most zásadně zakročovat. O přímý dohled nad pořádkem se navíc starají asistenti prevence kriminality z řad místních, a to má podle odborníků i podle neziskových organizací mnohem větší vliv než intervence ze strany policie či strážníků.

Ačkoliv se na tomto místě stále zdržuje množství problémových obyvatel, zejména v ještě neopravených ruinách, postupně se jejich počet snižuje a místo nich se sem stěhují zaměstnaní lidé nebo mladé rodiny. Pravděpodobně nejznámější a nejděsivější ghetto České republiky je tak na nejlepší cestě ke změně a k opravdovému začlenění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz