Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Poslanec bere i s náhradami jako osm policajtů. Kolik si doopravdy vydělají strážci pořádku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pohled 111, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Riskovali byste svůj život nebo zdraví? Zvládli byste čelit urážkám od opilců, nebo byrokratickému tlaku od státu? A pokud ano, kolik byste za to chtěli mít zaplaceno?

Článek

(Ne)oblíbená ruka zákona

Asi každý alespoň trochu inteligentní jedinec chápe, že policisté jsou velice důležitý článek lidské společnosti. Stejně jako kdekoliv jinde, i u policie je vše o lidech a stejně jako jsou dobří a špatní lékaři, pojišťováci nebo kuchaři, najdou se i policisté, kteří své uniformě nedělají zrovna dobrou vizitku. Obecně se ale o dnešní policii dá mluvit jako o profesionálech, kteří jednají v rozsahu svých pravomocí, a mnoho z nich svou práci považuje za poslání. Policisté jsou navíc hlídáni a kontrolováni nejen příslušnými orgány, ale v době technologií i kamerami, a to jak těmi na uniformě, tak těmi, které drží v ruce kolemjdoucí občan. Policie je sice represivní složka, ale mnoho policistů je nadstandardně vyškoleno v první pomoci a často jsou na místech nehod nebo jiných událostí jako první a svým jednáním pomáhají zachraňovat životy. Policajt už dávno není nevzdělaná mlátička, nýbrž profík, který musí svou odbornost neustále rozšiřovat a aktualizovat. Policista přijede řešit zloděje, který vám zrovna vykrádá auto, narkomana, který demoluje vchod od vašeho domu nebo třeba střelce, který se rozhodl brát životy ostatním. Ale přijede také v případě, že zkolabuje váš soused, u vás doma vznikne požár nebo se vám uprostřed obchoďáku ztratí potomek. Tohle všechno a mnohem víc polda umí, a většinou vám pomůže, jak jen bude moci. A za tohle všechno se naši mocipáni rozhodli, že policistům přidají úctyhodných pět procent k platu! A to ještě jen některým. Někteří příslušníci se musí spokojit s třemi procenty, další pak se dvěma.

Parády, přehlídky a trocha peněz

Dost ironie, pojďme na čísla. Zkušený policista v hodnosti praporčíka, pracující na směny, tedy i ty noční, sloužící osmým rokem na obvodním oddělení, si v základu dle tabulek přijde na 34 640 hrubého. K tomu mu náleží zvláštní příplatek, tzv. „rizikáč“, který MŮŽE být až 10 000. To slovo „může“ je velice důležité a tento příplatek je v průměru mezi pěti až sedmi tisíci. Policista může být poctěn i osobním příplatkem a odměnou… nebo také ne. Mnoho příslušníků má „osobko“ několik stovek i po dvaceti letech služby. Ano, i v bezpečnostních sborech se často rozdává „podle tlamy“, ale o tom zase někdy příště. Suma sumárum může být obvodní policista na skvostných 33, 35, 37 tisících čistého. A to je, prosím, řeč o zkušeném příslušníkovi, který už může, a pravděpodobně i bude vyšetřovat lehčí trestné činy, vede výslechy a do toho je zavalen štosy administrativy, která už z povahy své věci musí být v podstatě bezchybná. Vlivem personální situace musí stíhat i místní znalost, příjem oznámení a hlídkovou službu po rajónu. A teď to nejlepší – praporčík je pátá tarifní třída a proto si od ledna polepší o krásná tři procenta k platu. A to se vyplatí. Jen tak mimochodem – politici (soudci, státní zástupci…) si od příštího roku polepší o sedm procent. Jednalo se o téměř čtrnácti procentech, ale nakonec si naši ctění vladaři „odklepli“ zvýšení o pouhých 6, 95 procent. Při průměrném poslaneckém platu 121 000 Kč (bez náhrad – ty jsou v průměru 170 000 Kč) to ovšem udělá poměrně zajímavé peníze. Pět procent z platu řadového policajta už tak zajímavě nezní.

Jen nakonec - pro zábavu. Průměrný poslanecký plat včetně náhrad vychází na necelých 300 tisíc korun. Jeden řadový poslanec tedy pobírá plat jako několik policistů, hasičů, vězeňských dozorců…

Zvláštní nebo ne?

Anketa

Měly by se policistům zvýšit platy?
Ano, výrazně.
70,4 %
Ano.
10,7 %
Současný stav je dostačující.
9 %
Platy by se jim měly naopak snížit.
9,9 %
Celkem hlasovalo 608 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz