Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nevinný Richard Philips: Do vězení ho zavřeli během Vietnamské války. Byl propuštěn až v roce 2018 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rainerzufall1234, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Do vězení byl poslán v mládí za zločin, který nespáchal. Po 46 letech se podařilo prokázat jeho nevinu a Richard Philips může konečně naplno žít jako svobodný člověk.

Článek

Křivé svědectví švagra oběti jako jediný důkaz

Phillips byl zadržen v roce 1971 a následně odsouzen za vraždu Gregoryho Harrise, kterého měl podle obžaloby zastřelit. Jako hlavní svědek figuroval švagr oběti, který vyšetřovatelům řekl, že s Phillipsem vraždu naplánovali v baru, kde se spolu kvůli tomu sešli. I tento jediný důkaz soudu stačil, aby Phillipse poslal na dlouhá léta za mříže. Richard Phillips se ale k vraždě nikdy nepřiznal a opakoval, že raději skončí navždy ve vězení, než aby se přiznal k něčemu, co nespáchal. Phillips se během let ve výkonu trestu pokoušel několikrát odvolat, ale vždy neúspěšně. Dokonce se mu podařilo získat v rámci věznice práci v továrně, kde si mohl něco málo přivydělat a najmout si lepšího právníka, ale ani to ničemu nepomohlo. Zlom nastal až v roce 2010, kdy se k vraždě přiznal muž jménem Richard Polombo. Následně se díky organizaci The Innocence Clinic z právnické fakulty Michiganské univerzity, která se případy neoprávněného uvěznění zabývá, podařilo případ v roce 2017 znovu otevřít a v dalším roce byl Phillips propuštěn z vězení jako svobodný člověk.

Ztracené roky vykompenzované milionovým odškodněním

Richard Phillips byl zadržen a odsouzen v roce 1972 ve svých 27 letech. Když šel do vězení, ještě stále probíhala Vietnamská válka. Vznikaly nové hudební žánry jako disko, ve společnosti stále byla patrná rasová segregace a lidé se oblékali a česali úplně jinak než dnes. Více než čtyři desetiletí se pro něj svět venku měnil k nepoznání. Během těchto let ve vězení se v Richardovi naplno projevil jeho tvůrčí talent. Nudu, samotu a tíživé myšlenky zaháněl skládáním básní, ale také kresbou či malbou. Phillips, který dle svých slov postupem času ztratil naději, že někdy opustí vězení, se chce nyní naplno věnovat umělecké činnosti a jeho díla, která vznikla ještě ve vězení, jsou k mání za tisíce dolarů. Stát mu přiznal jako kompenzaci 1,5 milionu dolarů, tedy více než 30 milionů korun. A ačkoliv jde o nemalé peníze, tak zůstává otázkou, zda mohou, byť alespoň z části nahradit 46 let života. Odškodnění se navíc netýkalo patnácti let, které si měl Phillips odsedět za loupežné přepadení se zbraní, které ale podle svých slov také nespáchal, a proto doufá, že se dočká zproštění viny i v tomto bodě. Phillips se však neutápí v sebelítosti a zahořklosti, ale naopak se plně věnuje svému uměleckému nadání a naplno si užívá života, který mu byl neprávem odepřen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz