Hlavní obsah
Cestování

Hrad Houska způsobuje citlivějším lidem nevolnosti. Může za to skrytá brána do pekla?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála, Benfoto, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Černokněžníci, duchové nebo mnich v černé kápi čekají na návštěvníky jednoho z nejtajemnějších hradů v České republice.

Článek

Gotický hrad na skále

Hrad byl založen už ve třináctém století, pravděpodobně Hynkem z Dubé. Původně se mělo jednat o správní centrum celého okolí, ale tato funkce nakonec připadla nedalekému Bezdězu. Hrad v průběhu staletí měnil velice často své majitele, a jelikož je postaven na skále, byl považován za velice dobře opevněné místo. V sedmnáctém století jej dokonce na čas obsadili Švédové, kteří byli následně vyhnáni císařskou armádou, a po válce se uvažovalo, že bude hrad zbořen, aby jej kvůli svému strategickému postavení nemohl využít žádný nepřítel. Kvůli dědickým sporům a nejasnostem k tomu nakonec nedošlo a hrad dál měnil své majitele, kteří jej různě přestavovali a obvykle dobře udržovali. Za druhé světové války byl hrad zabrán německou armádou, která si v něm zřídila archiv. I po válce hrad sloužil jako archiv a později byl v restitucích navrácen právoplatným majitelům, kteří hrad nechali opravit a zpřístupnili ho veřejnosti.

Brána do pekel

Hrad Houska je známý pro svou neobvyklou historii a mýty, které se mu přisuzují. Jedním z největších mýtů je příběh, že hrad byl postaven nad branou do pekla. Podle vyprávění tam měla vést hluboká studna, kterou se dřívější obyvatelé hradu snažili zaházet kamením, ale kamení mizelo a studna se neuzavírala. Znepokojeni bezednou jámou se lidé rozhodli studnu uzavřít kamennou deskou a na ní vystavět kapli. Další z legend je legenda o černém mnichovi, který je jedním z nejznámějších a nejstrašidelnějších mýtů spojených s hradem Houska. Podle této legendy se na hradě objevil záhadný muž v černém řeholním hábitu. Jeho přítomnost na hradě byla spojována s údajnými temnými silami a zlověstnými rituály, které se měly na hradě provádět. Mnich prý hrad obchází a střeží, aby na něm nikdo nepovolaný nenocoval.

Legend o hradu Houska je skutečně nespočet, a ať už za nimi stojí cokoliv, pravdou zůstává, že na některých místech poblíž hradu nebo v něm samotném, se citlivějším lidem dělá nevolno a některým místům se vyhýbají i zvířata.

Věž, střežící cosi uvnitř hradu

Podle některých tvrzení, je údajně vystavěn tak, že jeho obranné vlastnosti jsou soustředěny směrem dovnitř. Věž na severovýchodním rohu hradu má totiž neobvyklý tvar a pravděpodobně sloužila jako pozorovatelna a hlídka, která měla za úkol hlídat něco uvnitř hradu. Možná právě ona zmíněná brána do pekla je důvod, proč zde byl ve 13. století postaven mocný hrad. „Na Housce je nejkrásnější to, že nikdo vám neodpoví na otázku, kde se tu ten hrad vzal, kdo ho postavil a hlavně proč vůbec stojí uprostřed tehdejších středověkých pralesů, kde nebyl život, nevedla tudy hranice, neprocházela obchodní cesta. Z nejstarších kronik zaznívá, že hrad je tu kvůli tomu, aby se odsud cosi, nikdy blíže konkrétněji se nepojmenovává, co to má přesně být, nemohlo dostat ven do okolního světa.“ říká kastelán hradu Houska

Hrad Houska má opravdu mnoho legend a i kvůli svému okolí stojí za návštěvu. Vzhledem ke své jedinečné akustice je také častým místem pořádání koncertů a kulturních akcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz