Hlavní obsah
Cestování

Jaderná havárie změnila moderní město v město duchů, kde zůstalo vše tak, jak to lidé opustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Clay Gilliland, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Pripjať mělo být moderní město plné pracovních příležitostí a vyžití pro jeho obyvatele. Během jediného okamžiku se obrátil život naruby desetitisícům lidí, kteří museli takřka okamžitě opustit své domovy, mnohdy s jediným zavazadlem v ruce.

Článek

Chlouba SSSR

Pripjať je opuštěné město, které se nachází v blízkosti jaderné elektrárny v Černobylu na severu Ukrajiny. Bylo založeno v roce 1970, aby ubytovalo zejména pracovníky jaderné elektrárny a bylo považováno za moderní a reprezentativní město.

Město bylo postaveno dle nejmodernějších standardů své doby a mělo být symbolem moci Sovětského svazu. Pripjať měla moderní budovy, parky, sportoviště, muzea a další zařízení pro své obyvatele. Město bylo plánováno tak, aby bylo nejlepším místem k životu a lidé se sem stěhovali za vidinou dobře placené práce v elektrárně a životě v jednom z nejmodernějších měst, které nabízelo výdobytky moderní doby, které jinde v SSSR nebyly dostupné.

Změna během pár okamžiků

V dubnu 1986 se však stalo něco nečekaného. V jaderné elektrárně došlo k havárii reaktoru, což způsobilo uvolnění radioaktivních látek do ovzduší. Město bylo okamžitě evakuováno a lidé měli čas akorát na to, aby si vzali své osobní věci. Lidé tak na místě museli ponechat spoustu svých věcí a mnoho bytů vypadalo, jako by obyvatelé jen na chvíli odešli. Na mnoha místech evakuace přišla tak náhle, že na stole zůstala nedopitá káva nebo čaj. Město zůstalo opuštěné a stalo se turistickou atrakcí pro lidi, kteří chtějí vidět následky této katastrofy.

Ve městě se nachází tisíce prázdných budov, škol, nemocnic a obchodů. V Pripjati se také nachází rozlehlý aquapark, který byl postaven v roce 1985 a měl být slavnostně otevřen v květnu 1986. Kvůli havárii však nikdy neotevřel své dveře pro veřejnost. Dalším zvláštním místem je impozantní věžový blok, který byl dokončen pouhé dva dny před havárií. Měl to být nejmodernější bytový komplex v Pripjati s více než 500 byty. Nikdy však nebyl obydlen a nyní je zchátralý a prázdný.

Foto: Jorge Franganillo from Barcelona, Spain, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Pripjať na první pohled vypadá takřka normálně

Město duchů

Město Pripjať bylo domovem pro více než 50 000 lidí, ale dnes se stalo tichou připomínkou katastrofy. Přestože je na mnoha místech ve městě radiace, stále přitahuje mnoho turistů, kteří chtějí vidět následky této tragédie a prozkoumat opuštěné budovy.

Před současnými událostmi na Ukrajině se do města dalo dostat a to naprosto legální cestou. Bylo mnoho oficiálních průvodců, kteří dokázali návštěvníky po městě bezpečně provést. Bylo i mnoho průvodců, kteří toto doprovázení podnikali na vlastní pěst, a našlo se i mnoho dobrodruhů, kteří se město rozhodli prozkoumat bez doprovodu místních. Již tehdy město hlídala ukrajinská armáda a prováděla zde hlídky a návštěvníkům bez povolení hrozila tučná pokuta. Dnes je místo neprodyšně uzavřeno a je ve hvězdách, kdy a jestli vůbec se ještě otevře pro veřejnost.

Zdroj: Britannica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz