Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Klimatické změny a naše zdraví: Jaké jsou fakta a jak nás mohou ovlivnit v budoucnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Klimatické změny jsou velmi diskutované téma zejména posledních let. Klima má a i do budoucna bude mít velký vliv na náš život a proto se toto téma dotýká každého z nás.

Článek

Horké téma současnosti

Klimatické změny jsou globálním problémem, který se dotýká každého člověka na této planetě. Vedou k extrémním povětrnostním podmínkám, zhoršení kvality ovzduší, vodních zdrojů a ohrožují biodiverzitu. Změny klimatu mají velký vliv na zdraví lidí. Podle Světové zdravotnické organizace jsou nejčastějšími následky změn klimatu onemocnění dýchacích cest a kardiovaskulárních chorob. Zvýšená teplota a vyšší vlhkost mohou vést k onemocněním, jako jsou astma a bronchitida. Kromě toho zvýšené teploty vedou ke zhoršení kvality ovzduší a ke zvýšení počtu případů onemocnění srdce a cév. Klimatické změny také ovlivňují zdraví lidí nepřímo. Zvýšená četnost extrémních povětrnostních podmínek, jako jsou záplavy, sucha a bouře, vede k riziku úrazů, infekcí a psychických problémů. V důsledku těchto povětrnostních podmínek může dojít k nedostatku potravin, vody a šíření infekčních chorob.

Vliv na budoucnost

Vliv klimatických změn na zdraví bude v budoucnu ještě větší. Odborníci varují, že nárůst teploty o 2 °C oproti průmyslové revoluci by mohl způsobit nárůst úmrtí na světě o více než 150 tisíc ročně. Klimatické změny také mohou způsobit zvýšení počtu případů infekčních chorob, jako je horečka dengue nebo malárie, které jsou přenášeny hmyzem. Změny klimatu také ovlivňují psychické zdraví lidí. Studie ukazují, že lidé vystavení extrémním povětrnostním podmínkám, jako jsou záplavy, bouře a sucha, trpí větší mírou deprese, úzkosti stresu. Toto riziko se bude pravděpodobně zvyšovat, pokud se situace bude zhoršovat.

Nepřímé dopady

Změny klimatu mohou ovlivnit i zdravotnickou infrastrukturu. Extrémní povětrnostní podmínky mohou vést k poškození nemocnic a k výpadkům elektřiny, což ovlivní kvalitu zdravotní péče. Klimatické změny také mohou způsobit migraci lidí a tím zvýšit riziko šíření infekčních chorob. Je tedy nutné se zaměřit na prevenci a snižování dopadu klimatických změn na zdraví lidí. To může být například zlepšením kvality ovzduší, regulací emisí skleníkových plynů a zvyšováním odolnosti zdravotnických zařízení vůči extrémním povětrnostním podmínkám. Také je důležité vzdělávat veřejnost o vlivu klimatických změn na zdraví a podporovat opatření, která pomáhají snižovat jejich dopad.

Zdroj: WHO

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz