Hlavní obsah
Právo a státní správa

Nutná obrana pro laiky: Zbraň se nemusíte bát použít, je však třeba dbát na přiměřenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: James Case from Philadelphia, Mississippi, U.S.A.,, via Wikimedia Commons

Může nastat situace, kdy budete muset bránit svůj život, nebo život svých blízkých před útokem agresora. Co nám umožňují naše zákony a skutečně jsou tak špatně napsané, jak se občas říká?

Článek

Dobře napsaný zákon

Nutná obrana a možnosti jejího „využití“, je stále velice horké téma ve společnosti, a proto se jej pokusím zjednodušit a vysvětlit tak, aby to bylo srozumitelné i lidem, kteří se v právních otázkách příliš neorientují.

Nutná obrana, tedy přesně § 29 zákona č. 40/ 2009 Sb., je poměrně dobře napsaná a pro člověka, který se brání útoku nějakého agresora, je velice příznivá. I v rámci Evropské unie a světa je u nás zákon z hlediska sebeobrany zbraní opravdu velice benevolentní. Paragraf nám říká přesně tohle:

1. Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.

2. Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Když to zjednoduším, tak pokud vy – v tuto chvíli zájem chráněný zákonem – použijete proti někomu zbraň, což je jinak trestný čin, nebude se jednat o trestný čin, protože odvracíte útok na (nejen) vás vedený. Odborně se tomu říká okolnosti vylučující protiprávnost činu. Neméně důležitý je ale i druhý odstavec, který říká, že nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku. Útok také musí přímo hrozit nebo trvat, takže pokud vás někdo napadne, ale v útoku nepokračuje, nebo dokonce utíká, rozhodně proti němu nemůžete použít zbraň. Stejně tak nesmíte být iniciátorem konfliktu. Co je důležité si zapamatovat, je to, že lidský život a zdraví jsou nadřazené majetku. To znamená, že pokud vám někdo ukradne batoh a utíká s ním, nemůžete proti němu použít zbraň. To platí i v případě, že vám někdo například poškozuje plot nebo zaparkované vozidlo.

V trestním právu je za zbraň považováno cokoliv, čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším. Z toho vyplývá, že jako zbraň může být použit i například kámen, láhev, tyč, pistole nebo třeba hever a rozhodně neplatí zažitá domněnka, že „proti noži nebo tyči se nemůžete bránit pistolí“. Můžete, ale musíte se striktně držet paragrafu o nutné obraně.

Když si to shrneme, tak váš život, ale i život jiné osoby musí být přímo ohrožen, a to buď přímo hrozícím útokem, nebo útokem, který již probíhá, a vy nemáte jinou možnost, jak jej odvrátit. Obrana proto musí být přiměřená situaci i okolnostem. Pokud se dostane dvoumetrový kulturista do fyzického konfliktu se ženou, která váží polovinu toho, co váží on, těžko by vysvětloval použití zbraně. Pokud by se ale situace odehrávala v opačném gardu, tedy padesátikilová žena napadená stokilovým násilníkem, nutná obrana se zbraní by pravděpodobně byla na místě. Rovněž nesmíte být iniciátorem konfliktu.

Soudy, znalci, výslechy

V případě použití zbraně v rámci nutné obrany se vyhodnocuje každý případ zvlášť, a tak se připravte na zdlouhavý proces plný výslechů, posuzování a soudních stání. Vyhodnocují se okolnosti, jako třeba co incidentu předcházelo, ale i třeba to, jakou měl útočník tělesnou konstituci, nebo jestli se dalo situaci zabránit jinak, například tím, že by obránce z místa odešel nebo utekl. Použití zbraně by měla být poslední varianta, ale rozhodně to neznamená, že byste se měli bát ji v případě ohrožení použít.

V případě, že uvažujete o získání zbrojního průkazu, vám doporučuji se na testy a zkoušky dobře připravit, s čímž vám může pomoci mnoho dostupných kurzů. Nicméně i po získání povolení a následném zakoupení zbraně byste měli zůstat ve „střelecké kondici“ a pravidelně navštěvovat střelnici.

Zdroje: Autorský článek, Zákonyprolidi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz