Hlavní obsah
Lidé a společnost

Střelby v obchodních domech či útoky nožem. Zásada „Uteč, ukryj se, bojuj“ vám může zachránit život!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martino C., CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Útoků vyšinutých jedinců nebo pěšáků teroristických organizací na tzv. měkké cíle neubývá a mnoho odborníků tvrdí, že je jen otázkou času, kdy se něco podobného stane i u nás.

Článek

Měkké cíle jako velká slabina všech měst

Měkký cíl je místo s vysokou koncentrací lidí a zároveň nízkou možností ochrany proti násilnému útoku. Typicky se jedná o obchodní centra, kulturní akce, trhy nebo třeba nádraží. Aktivní útočník je osoba, která se snaží zranit, nebo zabít předem vytipované, nebo náhodné lidi. Pohnutky těchto jedinců bývají nejčastěji osobní nebo náboženské, může se však jednat i o psychicky narušenou osobu. Ve velkých městech je dojezd policejní hlídky do deseti minut, ale to je v krizové situaci poměrně dlouhá doba, během které se může stát mnoho věcí.

Co nejrychleji pryč

Hned, jak zaregistrujete nebezpečí, začněte utíkat. Nezdržujte se hledáním svých věcí, nechte je tam, kde jsou. Snažte se dostat co nejrychleji z místa útoku a dosahu útočníka nebo útočníků, ale zachovejte chladnou hlavu. Bezhlavý útěk je spíše na škodu – neztrácejte orientaci. Snažte se po cestě varovat co nejvíce lidí okolo, případně, pokud si troufáte, převezměte iniciativu a snažte se koordinovat hromadný útěk. Chaos nikdy nepomáhá situaci a lidé mají menší tendence k panice, pokud vidí alespoň nějaké vedení. Jakmile si budete jistí, že jste v bezpečí, zavolejte policii. Nikdy nespoléhejte na to, že záchranné složky zavolal někdo jiný!

Úkryt

Pokud nastane situace, že z místa nepůjde utéct, opět musíte zachovat chladnou hlavu. Najděte místnost, která se dá zamknout, nebo u které jdou zablokovat dveře např. nábytkem. Útočníci chápou, že jim jde o čas a většinou jej nebudou ztrácet překonáváním barikád nebo zamčených dveří. Ztlumte si vyzvánění na telefonu a buďte skryti za něčím, co vypadá pevně a nepůjde to případně prostřelit. Většina střeliva dokáže bez problémů prostřelit dveře, sádrokarton nebo i běžný nábytek, takže se snažte být schovaní třeba za silnou zdí. Pokud si nejste jisti, zda není útočník poblíž, tísňovou linku pouze vytočte, ale nemluvte. Buďte potichu, a poté, co se ujistíte, že vás útočník nemůže slyšet, operátorovi sdělte, co se děje, kde jste, popřípadě kolik vás na místě je – hovor nechte běžet tak dlouho, dokud jej neukončí sám operátor. Ve chvíli, kdy dorazí policie, zachovejte klid a nedělejte prudké pohyby. Rozhodně k policistům nevybíhejte, mějte ruce ve viditelné pozici a poslouchejte jejich pokyny.

Poslední možnost

Pokud usoudíte, že útěk ani úkryt nepřipadají v úvahu, bojujte. Ozbrojte se čímkoliv, co máte po ruce. Židle, tyč z mopu, sklo nebo pilník, cokoliv, co vám pomůže v boji. Aktivní útočník jde s úmyslem zabíjet a rukojmí brát nejspíš nebude. Útočník si místo svého útoku pečlivě vybírá, ale od civilistů neočekává příliš velký odpor. To je vaše velká výhoda, ale váš útok musí být co nejrychlejší a co nejnásilnější – jde vám o život! Pokud je vás větší množství, spolupracujte. Nebojte se převzít iniciativu, čím více lidí na útočníka zaútočí, tím větší šanci získáte. Pokud se jedná o aktivního střelce, musíte se dostat co nejblíže, abyste mu znemožnili použít zbraň. Využijte znalost daného místa, pokud ji máte. Ačkoliv to bude velice těžké, i v této situaci bude stěžejní zachovat chladnou hlavu a bude na tom záviset vaše přežití i lidí kolem vás.

Zdroj: Autorský článek, smcm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Mačetový útok

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz