Hlavní obsah
Lidé a společnost

Operace Dub - vysvobození diktátora Mussoliniho je ukázkou perfektní práce speciálních jednotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Bundesarchiv, Bild 101I-567-1503C-15 / Toni Schneiders / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Skorzeny a Mussolini krátce po osvobození

Roku 1943 byla Itálie vyčerpaná a vylodění Spojenců bylo na spadnutí. Italská vláda uvěznila vůdce Mussoliniho. To komplikovalo plány Hitlerovi, který Itálii stále potřeboval a potřeboval i tvář vůdce, který by ji vedl. Tvář Benita Mussoliniho.

Článek

Více než dvacet let u moci

Italský diktátor a věrný Hitlerův spojenec Benito Mussolini byl v roce 1943 svou vlastní vládou svržen a uvězněn. Následně začala Itálie potajmu vyjednávat se Spojenci o své kapitulaci. O tomto vyjednávání však Hitler věděl a Itálie byť vojensky nepříliš silná, byla Hitlerův klíčový spojenec a Německo nemělo vzhledem ke svým problémům na východní frontě příliš prostředků ani chuti na přímý vojenský vpád ke svému již bývalému spojenci. Jediné východisko bylo opětovné dosazení Mussoliniho k moci a následná „pomoc“ se stabilizací země. Jenže italské orgány očekávaly, že by se Německo mohlo pokusit diktátora osvobodit, a proto byl již bývalý diktátor, neboli Duce, přesouván a místo jeho věznění bylo přísně utajeno.

Zkušený průkopník nekonvečního boje

Zjistit informace o místě, kde je Duce vězněn, dostal za úkol Otto Skorzeny. Skorzeny, tehdy ještě v hodnosti Hauptsturmführera, tedy kapitána, byl zkušeným vojákem. Sloužil u jednotek SS a účastnil se bojů na východní frontě, kde byl zraněn. Poté byl převelen ke štábu v Berlíně, kde měl na starost vymýšlení nekonvenčního způsobu boje, čili mimo jiné i způsob boje speciálních jednotek. Skorzenymu netrvalo dlouho zjistit, že Mussolini je držen v Gran Sassu, ve velkém horském hotelu jménem Campo Imperatore. Snímky leteckého průzkumu vylučovaly kvůli terénu výsadkovou akci, ale přímo u hotelu se nacházel prostor, který byl ideální pro přistání letky kluzáků. Plán na osvobození diktátora byl schválen.

Vítězství bez výstřelu

12. září 1943 v ranních hodinách letělo směrem k hotelu deset německých kluzáků DFS 230. Na palubě se nacházelo speciální komando SS, parašutisté „Fallschirmjäger“ i sám Otto Skorzeny. Čtyři z deseti kluzáků na místo nedorazily vlivem navigace a povětrnostních podmínek. Zbývající letka i se Skorzenym na místo doletěla, ale prostor, se kterým se počítalo pro přistání kluzáků, byl ve skutečnosti strmý a skalnatý svah. Letka ovšem neměla jinou možnost, než přistát právě na tomhle místě, což mělo za následek zranění několika vojáků. Mezitím další německé jednotky obsadily lanovku a vysílačku, a znemožnily kontakt s okolním světem a přivolání posil. V hotelu však Mussoliniho stále střežilo na dvě stovky italských vojenských policistů. Skorzeny si však s sebou vzal na pomoc italského generála Soletiho, který na stráže křičel, aby nestříleli a složili zbraně. Zmatení italští Carabinieri uposlechli, složili zbraně a vzdali se. Benito Mussolini byl brzy nalezen a eskortován do bezpečí. Během operace nepadl jediný výstřel a Hitler se s Mussolinim setkal již 14. září v Hitlerově Vlčím doupěti ve východním Prusku. Následně byl Mussolini dosazen jako jeden z Hitlerových pobočníků v italské loutkové vládě. Skorzeny byl na Hitlerův příkaz vyznamenán Rytířským křížem a postupně povýšen až na plukovníka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz