Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední popravená žena v Československu. Olgu Hepnarovou přivedla její nenávist až pod šibenici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Muzeum Policie ČR

Psychické problémy a frustrace ji vedly k provedení jedné z nejhorších vražd v dějinách ČSSR. Olga Hepnarová, poslední popravená žena v Československu, litovala pouze toho, že obětí nebylo více.

Článek

Olga Hepnarová se narodila v roce 1951 v Praze. Už od dětství trpěla psychickými problémy, a to mělo za následek i špatné přijetí vrstevníky. Nakonec byla Olga společensky vyčleněná, což jen prohloubilo její psychické problémy a od 13 let byla hospitalizována v různých psychiatrických léčebnách. Následně byla umístěna do dětského domova a podařilo se jí úspěšně ukončit učení na knihaře. Hepnarová se zprvu snažila najít své místo v životě, ale v dospělosti se setkala s dalšími problémy, jako byly odmítnutí rodiny a přátel a obtíže při hledání zaměstnání, nebo také nejasná sexualita.

Potlačovaná nenávist ke společnosti v Hepnarové rostla a ta se rozhodla, že se společnosti za všechny domnělé, ale i opravdové útrapy, které ji byly způsobeny, pomstí. Původně plánovala spáchat útok na velkou skupinu lidí pomocí střelné zbraně, ale bála se, že by mohla být rychle zneškodněna a navíc sehnat si zbraň bylo v tehdejší době poměrně obtížné. Nakonec se rozhodla, že spáchá útok pomocí nákladního automobilu. „Toto je můj rozsudek. Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, vás odsuzuji k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život je x lidí málo,“ napsala před svým činem redakcím Svobodného slova a Mladého světa.

Dne 10. července 1973 nasedla Olga Hepnarová do zapůjčeného nákladního vozu Praga RN a najela do skupiny lidí, kteří stáli na tramvajové zastávce na Strossmayerově náměstí. Celkem 8 lidí zemřelo a dalších 12 bylo různě závažně zraněno. Nikoho z přítomných nenapadlo, že by se mohlo jednat o úmysl, a tak se lidé snažili pomoct i samotné Hepnarové. Když vyšlo najevo, že Hepnarová spáchala čin úmyslně, byla zatčena. V následném procesu se nijak nesnažila obhajovat, ke svému činu se naopak hrdě hlásila a popřela veškeré zmínky o tom, že by trpěla duševní poruchou. Prohlašovala, že lituje pouze toho, že na zastávce nestálo lidí více. V roce 1974 vynesl Městský soud v Praze nad Hepnarovou rozsudek smrti, který bez emocí přijala. Matka Hepnarové se pokusila ve jménu své dcery odvolávat a dokonce požádala o prezidentskou milost, ale všechny tyto pokusy byly zamítnuty a Hepnarová byla 12. března v Pankrácké věznici v Praze oběšena.

Olga Hepnarová byla poslední ženou, která byla popravena na území Československa. Údajně měla být inspirací dalšímu českému vrahovi, Viktoru Kalivodovi, přezdívanému Lesní vrah, ale o něm zase někdy příště…

Zdroje: Policie-CR, 100+1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz