Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Práce u bazénu nebo na exotické pláži? Proč ne? Digitální nomád je díky online době pánem svého času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laika ac, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Dopoledne vstát, objednat si drink a pak pracovat z lehátka na pláži v tropickém ráji. Někteří digitální nomádi tak skutečně žijí, ale má to i své nevýhody.

Článek

Sám sobě pánem

Existuje mnoho typů digitálních nomádů. Díky dnešní online době, se tento způsob života se stává každým rokem stále populárnějším. Tito moderní kočovníci mohou být webdesignéři, IT specialisté, překladatelé nebo lektoři. K životu digitálního nomáda je zpravidla zapotřebí zejména kvalitní internetové připojení a notebook. Ačkoliv se to může zdát jako sen, tento způsob života má i řadu nevýhod, včetně nutnosti dodržet sebedisciplínu a schopnosti efektivně si plánovat svůj čas. Většina nomádů se pravidelně a často přesouvá, a tak mnoho z nich žije velice minimalisticky a jejich veškerý majetek se zpravidla vejde do jednoho zavazadla.

Pracující cestovatel

Většina nomádů začíná jako běžní lidé, získávají zkušenosti z oboru a postupně si budují klientelu. Většina z nich jsou takzvaní freelanceři - tedy nezávislí profesionálové, kteří pracují sami na sebe. V současné době se ale objevuje i více zaměstnavatelů, kteří umožňují svým zaměstnancům pracovat online, což přináší výhody zaměstnaneckého poměru, ale zároveň velkou dávku nezávislosti. Nomádi cestují velmi často a tráví na jednom místě často jen několik měsíců. To jim umožňuje poznat různé kultury a místa, ale zároveň si musí hlídat svou produktivitu, aby nezanedbali svou práci. Pracují mnohem více, než se může zdát podle jejich fotografií na sociálních sítích, a to zejména ze začátku kariéry.

Těžké začátky v exotických zemích

Mnoho nomádů začíná své cestování/pracování v jihovýchodní Asii, protože tam jsou životní náklady nižší než v západní nebo střední Evropě a USA. Cílem mnoha nomádů je vydělávat tolik, aby mohli cestovat a žít kdekoliv na světě, a to i v zemích s vysokými náklady na život. Takové exotické začátky pro někoho možná znějí jako sen, ale mnoho nomádů svou kariéru začíná žitím na ubytovnách a sdílených bytech. Většina z nich také první měsíce, nebo i roky pracuje o hodně více než běžný zaměstnanec a často i s nejistým výsledkem.

Stinná stránka nezávislosti

Kromě toho, že nomádi musí také řešit věci jako jsou zdravotní péče, pojištění, daňové povinnosti a vízové záležitosti, což může být časově náročné a nákladné, velkým nepřítelem mnoha nomádů je pocitem osamělosti a izolace, zejména pokud cestují sami. Je důležité najít si komunitu podobně smýšlejících lidí, což může být někdy obtížné, zejména v menších městech nebo v oblastech s nízkou hustotou digitálních nomádů. V posledních letech se však nomádská komunita rozrůstá a propojuje – existují různé platformy a aplikace, které pomáhají nomádům najít si spolubydlící, pracovní místa a zajímavé akce v oblastech, kde právě pobývají. Vznikají také coworkingové prostory a kavárny s rychlým internetem, které jsou oblíbené mezi digitálními nomády.

Závěrem lze říci, že digitální nomádství určitě není pro každého, ale pro ty, kteří touží po svobodě a nezávislosti a jsou ochotni obětovat své pohodlí a jistoty. Rozhodně to je ale způsob jak cestovat, poznat nové kultury, lidi a zároveň si udržet práci a příjem. Pokud uvažujete o tom, stát se digitálním nomádem, je důležité zhodnotit všechny nevýhody a nároky, ale pokud se vám tento způsob života zdá jako správný pro vás, může být toto rozhodnutí velmi osvobozující a zábavné.

Zdroje: hbr, hubspot

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nomád

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz