Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prázdné čtvrti, gangy a domy za pouhý dolar, které přesto nikdo nechce. Detroit a jeho pád na dno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PDru2014 from Detroit, United States, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Kolébka amerického automobilového průmyslu a jedno z nejznámějších měst USA má i svou temnou tvář. Detroit, který se změnil z perspektivního průmyslového města na líheň zločinu, se pomalu navrací mezi americké velikány.

Článek

Město nejznámějších automobilek

Detroit je největší město v americkém státě Michigan a osmnácté nejlidnatější v USA. Založeno bylo v roce 1701 francouzskými osadníky a v průběhu času se stalo světoznámým jako hlavní centrum amerického automobilového průmyslu. Sídlí zde společnosti jako Ford, Chrysler a General Motors a proto se také městu často říká Motown – „motorové město“. Detroit se však také potýká s velkými problémy, zejména se sociálním vyloučením a kriminalitou. Díky rozvoji automobilového průmyslu, město přitahovalo tisíce přistěhovalců hledajících zaměstnání a lepší životní podmínky. Během svého vrcholu v 50. a 60. letech 20. století mělo Detroit přes 1,8 milionu obyvatel. Avšak od té doby město čelí výzvám, které způsobily pokles populace na zhruba 670 000 obyvatel. V současné době je tak mnoho čtvrtí i v samotném centru města prázdných, a mnoho domů nebo bytů je prodáváno za symbolický jeden dolar. Ani o tyto nemovitosti však není kvůli všudypřítomné kriminalitě přílišný zájem.

Úpadek průmyslového centra

Ještě okolo roku 1930 bylo ve městě přes 90 procent bělochů, ale s narůstajícím příchodem afroameričanů, se snižoval počet bělochů, kteří se v důsledku sociálních změn stěhovali jinam. Tento fenomén byl pojmenován jako „bílý útěk“.

Dnes již většinu populace, více než osmdesát procent, tvoří afroameričané, běloši pak pouze okolo deseti procent. Město se potýká s vysokou mírou chudoby a nezaměstnanosti a tyto faktory a další socioekonomické problémy města přispívají k vytváření prostředí, ve kterém se snadno rozvíjí kriminalita. Ta v Detroitu je dlouhodobým problémem, který má kořeny v mnoha faktorech. Vysoká míra nezaměstnanosti, chudoba, nedostatek vzdělání a drogová závislost jsou jen některé z příčin, které k růstu kriminality přispívají. Město se potýká i s násilnou kriminalitou, jako jsou přepadení, loupeže a vraždy. Policie v Detroitu čelí obtížnému úkolu udržet krok s růstem kriminality a průměrný dojezd policejní hlídky na tísňové volání je téměř jedna hodina! V posledních letech však byly podniknuty kroky ke zlepšení situace. Vláda státu Michigan a vedení města navyšují finanční prostředky vyhrazené pro policii a také byly spuštěny programy pro posílení policejní přítomnosti na ulicích a ke zlepšení komunikace s komunitou.

Cesta k obnovení zašlé slávy

Vedení města a místní organizace se také snaží zmírnit problémy, které vedou ke kriminalitě. Bylo zavedeno množství programů, které se zaměřují na poskytování pracovních příležitostí, podporu vzdělávání a posílení komunitních center. Cílem těchto programů je snížit chudobu, zlepšit životní podmínky a nabídnout obyvatelům Detroitu perspektivu. Tomu nejvíce napomáhá zapojení komunit a zejména jejich představitelů do chodu města. Mnoho problémů si tak komunita vyřeší sama, bez pomoci úřadů a bezpečnostních složek.

Přes veškeré úsilí a mírné zlepšení v posledních letech, je kriminalita v Detroitu pořád na nejvyšších příčkách v rámci USA. Proto je snaha o zlepšení situace v Detroitu dlouhodobým procesem a vyžaduje koordinované úsilí všech zúčastněných stran.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz