Hlavní obsah
Lidé a společnost

Putin alias „Platov“. Krycí jméno agenta, který se stal jedním z nejnenáviděnějších mužů současnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerium für Staatssicherheit der DDR, Public domain, via Wikimedia Commons

Muž, ve kterém svět viděl naději na vytvoření stabilních vztahů mezi Západem a Východem, a jeho cesta z ulice do vrcholné politiky. Životní cesta muže, který odstartoval novou studenou válku.

Článek

Bitkař z ulice

Jedním z nejdiskutovanějších lidí současnosti je bezesporu Vladimir Putin, který se vypracoval z agenta KGB až na ředitele nástupnické FSB a nakonec i ruského prezidenta. Vladimir Vladimirovič Putin se narodil v roce 1952 v Leningradu do skromných poměrů. Jeho otec byl tovární dělník a matka pracovala jako sklenářka. V mládí strávil velkou část volného času na ulici a často se pral. Řád mu do života přineslo až judo, které se stalo jeho velkou vášní. Po absolvování střední školy začal studovat práva na Leningradské univerzitě. Během studia vstoupil do služeb KGB (kamiťét gasudárstvěnoj bězapásnosti - Výbor státní bezpečnosti, a jelikož získal velmi dobré hodnocení od nadřízených, mohl vystudovat Dzeržinského akademii - prestižní školu pro výcvik agentů KGB.

Diplomat v NDR

V letech 1985 až 1990 působil Putin v Německé demokratické republice jako agent pod diplomatickým krytím, s cílem shromažďovat informace o průmyslu, což zahrnovalo sběr informací o výrobních postupech a technologiích, které byly důležité pro sovětské hospodářství a získávat nové informátory. Bližší informace samozřejmě nejsou známy, protože Ruská federace je na sdílení informací velice opatrná, ale jisté je, že měl oficiální průkaz pracovníka STASI, což byla největší tajná služba východního Německa, a díky tomu mohl operovat pod diplomatickým krytím a snáze se pohybovat po celé zemi. V roce 1989 získal bronzovou medaili Národní lidové armády za službu v boji za mír a na obranu socialistické vlasti. Po pádu NDR se vrátil zpět do SSSR a pokračoval v kariéře u FSB, což je nástupnická organizace KGB. Putinovy úspěchy a kontakty v tajných službách mu postupně pomohly stát se jedním z nejmocnějších mužů Ruska.

Vzestup k moci

V roce 1991 Putin opustil na vlastní žádost řady KGB a začal pracovat na Petrohradské radnici na odboru vnějších vztahů. Uplatňoval své znalosti a kontakty z minulosti, a již v roce 1998 se stal ředitelem FSB (Federální služba bezpečnosti). V jejím vedení byl do roku 1999, kdy se stal premiérem a následně po několika měsících prezidentem. Během prvních let, kdy byl Putin u moci, vypadala změna Ruské federace nadějně a nesla se v duchu reforem, které zvýšily životní úroveň ruských obyvatel, a zároveň vstřícnější zahraniční politika Rusku přinesla kladné přijetí na mezinárodní politické scéně. Poslední desetiletí a zejména v roce 2014 a následně v únoru 2022, však Ruská federace svým jednáním nabrala opět strmý pád a vysloužila si největší mezinárodní izolaci od rozpadu SSSR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Federální služba bezpečnosti (FSB)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz