Hlavní obsah
Aktuální dění

Ruská armáda a její neúspěšný boj s menším sousedem. Proč druhá nejsilnější armáda světa nevítězí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mvs.gov.ua, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Zničený ruský tank

Po marném pokusu obsadit klíčová území na Ukrajině byla vojska Ruské federace na několika místech zatlačena zpět. Poté fronta zůstala v podstatě statická. Rusko čelí odhodlání, moderním zbraním Západu a vlastnímu zastaralému způsobu boje a korupci.

Článek

Informace a přesné zbraně

V prvních mnoha měsících byla situace velice nepřehledná, a i když se Ukrajině podařilo zejména za pomoci západních zbraní zastavit ruský postup, koordinace mezi jednotkami a efektivní využití technologické převahy celkem vázlo. To se postupem času změnilo a Ukrajinci začínají, alespoň co se koordinace týče, vzdáleně připomínat vyspělé západní armády. Na rozdíl od většiny ruských jednotek postupují poměrně uspořádaně a provádějí spíše chirurgicky přesné zásahy než masivní palbu a neuspořádané útoky, které jsou často vidět u Rusů. Ruské slabiny, jako jsou logistika, nešifrovaná komunikace, nízká morálka a nedostatek kvalitní pěchoty, dokázaly ukrajinské síly poměrně dobře využít, ale je nutné dodat, že na tom mají největší podíl západní instruktoři a západní tajné služby.

Flexibilita a vývoj levných, ale efektivních zbraní

Většina příslušníků současných Ukrajinských ozbrojených sil jsou branci, tedy civilisté povolaní k obraně vlasti. Jako v každém konfliktu i tady hraje obrovskou roli morálka a rozdíly mezi demotivovanými ruskými vojáky a odhodlanými Ukrajinci jsou vidět na první pohled. Povoláno bylo také mnoho specialistů a ti s sebou přinesli mnoho nekonvenčních nápadů, zejména v oblasti dronů, kdy Ukrajinci dokázali použitím běžně dostupných civilních dronů prozkoumávat ruské pozice, nebo tyto drony upravit a použít je jako nosiče výbušnin, což se ukázalo jako velice efektivní, a to dokonce tak moc, že tento způsob začaly ruské síly využívat také. Ukrajinští vývojáři také pracují na několika prototypech vlastních dronů, které už jsou ale projektovány přímo pro vojenské použití. Ruské síly stále nedokážou efektivně ovládat ukrajinský vzdušný prostor, a to ani na obsazených územích, a proto Ukrajinci drony velice často využívají. Rusko se sice od začátku konfliktu poučilo a výrazně zlepšilo v oblasti elektronického boje, ale pořád není ani zdaleka schopno kontrolovat celou šíři fronty.

Nečekaná protiofenziva a útok na logistické uzle

Ukrajinské síly provedly úspěšnou protiofenzivu, které předcházela skutečně brilantní práce zpravodajských služeb. Vysílané signály o přicházejícím ukrajinském protiútoku v Chersonské oblasti vedly k vázání velkého počtu ruských sil v tomto místě, a následný protiútok na východě Ukrajiny byl pro ruské síly tak překvapivý, že ruské jednotky musely ustoupit, na mnoha místech ústup však připomínal chaotický úprk. Krátce po začátku roku se Rusům podařilo převzít iniciativu, ale až na pár územních zisků, zejména okolo města Bachmut, se nezdá, že by se Rusko ze svých chyb poučilo. Koordinace pořád vázne a logistika je pořád pomalá, navíc se Rusům nedaří přejít na moderní způsob velení. Nejefektivnější složkou bojující pod ruskou vlajkou jsou podle všeho Prigožinovi kontraktoři, kteří zaznamenali alespoň nějaké úspěchy právě u zmíněného Bachmutu.

Ke slovu nejspíš brzy přijde očekávaná ukrajinská ofenziva, která ale nebude mít výhodu překvapení jako poprvé. Velkou práci zde budou mít hlavně zpravodajské služby, a to na obou stranách, ale téměř jisté je, že Ukrajina má tento rok na ofenzivu pouze jeden pokus, a neúspěch by mohl znamenat vážné problémy, a to nejen na vojenském poli, ale i na tom diplomatickém – dokonce i u spojenců.

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz