Hlavní obsah
Lidé a společnost

Scientologie: Církev vymyšlená autorem sci-fi. Duševní stav měří E-metrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: PictorialEvidence, CC BY-SA 3.0

Scientologie je jedno z nejznámějších náboženských hnutí a aktivní je zejména v USA. Členy této komunity je i řada celebrit a vlivných lidí a proto se ji někdy přezdívá „náboženství slavných“.

Článek

Sekta založená spisovatelem sci - fi

Scientologie je náboženské hnutí založené americkým spisovatelem L. Ronem Hubbardem v roce 1954. Hubbard byl známý především jako autor sci-fi literatury a vytvořil scientologii jako systém náboženských a filozofických učení. Cílem jeho učení bylo poskytnout lidem schopnost dosažení většího povědomí o sobě samých a duchovní svobody. Scientologie totiž tvrdí, že každý jedinec je nesmrtelná duše, tzv. „Thetan“, který přebývá v lidském těle a vládne neomezenou mocí. Svou moc si však neuvědomuje a cílem scientologů je pomocí různých rituálů a praktiky zvané „auditing“ tuto moc probudit a osvobodit ji. Během auditu se často používá „elektropsychometr“ nazývaný „E-meter“, který scientologové sami vytvořili a používají jej jako nástroj pro měření duševního stavu a duchovního pokroku. Auditing samotný, který je veden tzv. auditorem, pak může zahrnovat otázky, odkrývání vzpomínek na minulé životy a aplikaci technik s cílem dosáhnout většího osobního růstu a sebeuvědomění.

Foto: Daniel Spiess, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

E-Meter

Církev (ne)jen vlivných, bohatých a slavných

Scientologie vyvolala značný zájem veřejnosti nejen kvůli svým kontroverzím, ale také proto, že se k ní hlásí některé známé osobnosti. Například herec Tom Cruise, kterého jeho víra ve scientologii zčásti stála i manželství, je pravděpodobně nejznámější scientologickou osobností. Jako známá osobnost výrazně přispěl k rozšíření povědomí o tomto náboženském směru. Dalšími známými osobnostmi, které se ke scientologii hlásí, jsou herečka Kirstie Alley a hudebník Beck. Členy této církve je ale řada dalších více či méně známých osobností nebo vlivných lidí. A právě díky těmto lidem jsou scientologové považováni za velmi bohatou a vlivnou církev, a to i díky daňovým úlevám, které v USA i jinde po světě má. V České republice nemá scientologická církev status náboženství a provozuje pouze tzv. Dianetická centra.

Drsné metody k odpadlíkům?

Scientologové bývají obviňováni z řady kontroverzí a zvláštností. Někteří bývalí členové tvrdí, že byli vystaveni psychickému nátlaku a manipulaci. Další pak tvrdí, že byli vystaveni vysokým finančním požadavkům a nátlaku na dary a platby za různé služby a kurzy. Existují také obvinění z netransparentního využívání finančních prostředků a obohacování vedoucích představitelů církve na úkor ostatních členů. Rovněž kvůli svému nevybíravému přístupu k bývalým členům nebo kritikům byli scientologové často terčem kritiky. Existují případy, kdy bývalí členové a novináři, kteří se zabývali kritikou scientologie, tvrdili, že byli vystaveni šikaně, sledování nebo právním hrozbám. Církev se dokonce nevyhnula ani nařčení z tzv. brainwashingu čili vymývání mozků. Je ovšem třeba dodat, že většina těchto nařčení se nepotvrdila, ačkoli církev vede zejména v USA mnoho soudních sporů.

Zdroje: Britannica, CNN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Scientologie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz