Hlavní obsah
Lidé a společnost

Těžce vyzbrojenou sektu obléhala FBI i armáda. Většina jejích členů nakonec uhořela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: the Federal Bureau of Investigation, Public domain, via Wikimedia Commons

Ranč Davidiánů

Sekta Davidiánů a její vůdce David Koresh, kteří obývali ranč, se rozhodli vzdorovat armádě a federálním agentům se zbraní v ruce. Výsledkem byly desítky mrtvých.

Článek

Vzestup Mesiáše

Sekta vychází z Církve adventistů sedmého dne a vznikla již ve 30. letech 20. století. Jako své sídlo si zvolila ranč v obci Waco v Texasu. Sekta nebyla nijak výrazná a až na místní obyvatele o její existenci téměř nikdo nevěděl. To se změnilo roku 1988, kdy se vedení sekty ujal Vernon Howell. Howell si krátce na to změnil jméno na David Koresh a prohlásil se mesiášem, který je předurčený ke zničení nevěřícího světa. Koresh také zakázal všem kromě sebe samého požívat alkohol a provozovat sex. Davidiané, jeho následovníci, ale věřili, že Koresh je prorok a že by měl mít více manželek a proto s tím nikdo neměl problém. Také věřili, že brzy nastane apokalypsa a že se musí připravit na konec světa. Životní styl běžných Davidianů byl velmi asketický, protože věřili, že si musí odříkat radosti světského života a žít jednoduše. Většina z nich žila společně v komunitě na ranči a věnovala se náboženským rituálům a studiu.

Příprava na Poslední soud

Koresh a Davidiáni na svém ranči shromažďovali velké množství zbraní a také s nimi obchodovali. To nebylo v rámci texaských zákonů nijak nelegální, ale i tak to vzbudilo zájem federálních úřadů. Dalším důvodem zájmu federální vlády o sektu bylo to, že na veřejnost pronikly zvěsti o Koreshově polygamním způsobu života, kdy nejmladší dívce mělo být 14 let. Ačkoliv místní lidé včetně šerifa označovali Davidiány za milé a nekonfliktní lidi, ATF (Úřad pro alkohol, tabák, palné zbraně a výbušniny) měla sektu několik let pod drobnohledem. Prvním impulsem pro plán na razii v jejich sídle bylo hlášení kurýra UPS, který oznámil, že z poškozené zásilky, kterou doručoval na ranč, vypadlo několik ručních granátů. Krátce nato bylo rozhodnuto o razii, která byla nakonec stanovena na 27. února roku 1993.

Téměř osm desítek agentů s podporou tří vrtulníků Národní gardy se pokusilo o překvapivé obsazení objektu. Akce však byla předem prozrazena, Davidiáni o razii věděli a byli připraveni. Po velmi krátkém vyjednávání došlo ke střelbě, která měla za následek čtyři mrtvé agenty a 19 zraněných. Na straně Davidiánů bylo pět mrtvých a nejméně stejný počet zraněných. ATF své jednotky stáhla a následně bylo místo okolo ranče neprodyšně uzavřeno, byla povolána Národní garda s technikou a byla zřízena stanoviště pro odstřelovače. Během 51 dní dlouhého obléhání bylo použito vyjednávání, psychologický nátlak i dalším metody, ve snaze podlomit morálku Davidiánů. Avšak vše bez úspěchu.

Kontroverzní zásah ozbrojených složek

Ze strany FBI, která si celý případ převzala, bylo rozhodnuto k ozbrojenému úderu na ranč k 19. dubnu. Oficiálním důvodem bylo, že se FBI obávala, že by zhruba stočlenná sekta mohla spáchat hromadnou sebevraždu. Bylo rozhodnuto, že proti objektu budou použity dva ženijní tanky s kanonem upraveným na rozprašování slzného plynu a o tom byli členové sekty ze strany FBI dokonce telefonicky informováni. Věřící se přesto odmítli vzdát a rozhodli se zůstat. 19. dubna ráno začaly tanky ničit hradby a zdi a do místností vstřikovat slzný plyn. V tom pokračovaly celé dopoledne, zatímco se většina Davidiánů ukrývala různě po komplexu. Okolo poledne na ranči vypukl požár, u kterého se dodnes neví, co bylo příčinou. Požár se nicméně rychle šířil a už o hodinu později byl téměř celý komplex srovnán se zemí. Během finálního úderu zemřelo 76 Davidiánů (včetně 21 dětí a dvou těhotných žen). Na straně ATF zemřelo šest agentů, FBI a národní garda nezaznamenaly žádné ztráty.

Následné vyšetřování zásahu si převzal Kongres, který většinu přeživších Davidiánů uznal vinnými za různé přestupky nebo trestné činy. Ze strany ozbrojených složek nebylo zjištěno žádné pochybení. Po zásahu bylo na zničeném ranči zajištěno okolo 150 zbraní a téměř 10 000 kusů střeliva.

Celý případ vzbudil obrovskou vlnu emocí po celých USA. Mnoho lidí považovalo Davidiány za oběti federální zvůle, mnozí zase naopak za bandu nebezpečných teroristů. Na místě, kde stál ranč Davidiánů, je nyní malá dřevěná kaplička.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz