Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišova ruská ruleta v Evropském parlamentu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Nový Evropský parlament se sešel zatím pouze jednou a už je co probírat. Ať už to je polovina českých europoslanců, kteří mají v plánu jenom křičet a nic nedělat, nebo Babišova dlouhá cesta od Macrona k novým kamarádům.

Článek

Prázdniny se pomalu blíží ke konci a s ním se brzy do Bruselu budou vracet zvolení europoslanci. Někdo přijede do europarlamentu osmiválcem, další zase Ladou od nových kamarádů. Jisté je, že většinu si drží nadále široká koalice lidovců, liberálů a sociálních demokratů. To se ukázalo již v červenci, když si Ursula von der Leyen hravě zajistila dalších pět let ve své funkci předsedkyně Evropské komise. Přitom po volbách to tak jednoduše nevypadalo.

Přeci jenom krajní pravice po celé Evropě slavila drtivý úspěch. Extremisté posílili v Německu, Holandsku, v Rakousku dokonce skončili první. Ve Francii drtivá výhra strany Marine Le Pen shodila vládu a země galského kohouta teď čelí nestabilitě, kdy ani jedna strana nemá většinu v parlamentu. Predikované zemětřesení se ale nepromítlo do unijní politiky.

Místo, aby se opravdu pokusili tito urputní vlastenci něco změnit, vytvořili si frakci Patrioti pro Evropu. Frakce ale není moc patriotická, jedná se spíše o fanklub Vladimira Putina. Pod vedením maďarského premiéra Viktora Orbána, rakouského politika Herberta Kickla a našeho bývalého premiéra Babiše vzniklo uskupení, kterého se nechce dotknout nikdo ani klackem.

Rusofilové všech zemí, spojte se

Nerad označuji někoho za proruského, ale Patrioti pro Evropu spojuje jen a pouze toto. Stačí se podívat na jednotlivé strany, které se k nim přidaly.

Viktor Orbán jezdí vyjednávat mír za Putinem do Moskvy, jenom aby druhý den Rusko bombardovalo na Ukrajině dětskou nemocnici. Rakušan Herbert Kickl, se kterým si Babiš nedávno podával ruku, čelí podezření, že pomáhal ruské tajné službě infiltrovat se do rakouské politiky. Marine Le Pen ještě nedávno s vděkem přijímala peníze na kampaň přímo z Kremlu a Ital Matteo Salvini se zase před pár lety nebál vyfotit v Moskvě s tričkem Putina přímo na Rudém náměstí.

Tuto rozmanitou skupinku pomáhal zakládat i náš již zmíněný Andrej Babiš, který na poslední chvíli utekl z liberální strany, kam patřilo ANO předchozích deset let. Zřejmě to zapomněl ale říct svým sedmi statečným europoslancům. Ti totiž raději několik dní po oznámení nezvedali novinářům telefony.

Kolem Patriotů pro Evropu se v europarlamentu utvořil tzv. sanitární kordon. V podstatě to znamená, že s nimi nikdo nebude pět let mluvit. A mohou zapomenout na jakékoliv vysoké posty nebo rozhodovací místa. Strany, které se tak moc snaží zastavit „šílenství z Bruselu“ tak místo podílení se na psaní zákonů, stráví zbytek období tím, že budou brát štědré platy za svoji (snad) pravidelnou docházku.

Velký sešup je to hlavně u hnutí ANO, které ještě v minulém období mělo post místopředsedy europarlamentu. Jediné, na co můžou Babišovi europoslanci myslet, je místo v europarlamentním ragbyovém týmu pro jejich kolegu a velkého ragbistu Jaroslava Bžocha. Tak snad mu to vyjde.

Foto: Unsplash

Putin matrjoška

12 rozhněvaných Čechů

Kromě sedmi poslanců z hnutí ANO do opozičních lavic zamíří i komunisté přejmenovaní na „Stačilo!“ nebo Ivan David z SPD. Filip Turek, hvězda letošních voleb, se nakonec rozhodl, že největší pochopení najde u Patriotů pro Evropu a Andreje Babiše. Je pravda, že asi nebude v Patriotech jediný, kdo má zálibu v nacistických memorabiliích.

Česko tak má víc jak polovinu europoslanců, kteří skončili v anti-evropských frakcích. Nebudou spoluutvářet nové zákony a upravovat ty staré, o kterých se tolik nakřičeli během volební kampaně. Celá práce zbude na devět europoslanců současné vlády, kteří již začínají pracovat na úpravách staré legislativy nebo dokonce již vytvářejí novou. I když voliči letos přišli v rekordním počtu 36,45 %, stalo se, že jsme poslali do europarlamentu 12 křiklounů bez jakýchkoliv plánů.

Evropská politika se bude vyvíjet dál, ať už s námi nebo bez nás. Je jasné, že chceme rychlá a jednoduchá řešení, ale Babišova ruská ruleta moc úspěchů nepřinese. Práce v europarlamentu je totiž hlavně o kompromisu a hledání společného řešení. Na dalších pět let máme zatím vystaráno, tak snad si příště vybereme trochu lépe.

Foto: Lukáš Otys

Lukáš Otys

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz