Hlavní obsah
Finance

Jak vystudovaní právníci pracují za menší peníze než pokladní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Amarbondhu (Wikimedia Commons, CC BY 4.0)

Řeč je o asistentech soudce, kteří jsou přítomní u všech soudů v republice a jsou důležitými pracovníky justice, bez kterých by výkon soudnictví nebyl prakticky možný. Přesto často berou méně než pokladní.

Článek

Kdo je asistent soudce?

Asistentem soudce se může stát pouze osoba, která má ukončené magisterské vzdělání v oboru právo a právní věda, tedy vystudovaný právník. Zmíněný obor lze u nás vystudovat pouze na čtyřech vysokých školách – v Praze, Plzni, Olomouci a v Brně. Soudy neakceptují žádné jiné vystudované obory, např. z oblasti veřejné správy, jež se též hojně studuje.

Studium práva trvá zpravidla 5 let a jedná bez pochyby o jeden z nejnáročnějších magisterských studijních programů. Absolventi si po úspěšném ukončení studia (složení státních zkoušek a obhájení diplomové práce) mohou najít práci jako advokátní koncipienti, notářští koncipienti, exekutorští koncipienti, právní čekatelé nebo třeba asistenti soudců. Mohou se také uplatnit na různých úřadech jako úředníci nebo ve firmách jako podnikoví právníci.

Asistent soudce je pravá ruka soudce. Hlavní náplní jeho práce je psaní konceptů rozhodnutí soudu – asistent napíše rozhodnutí dle pokynů soudce, následně jej soudce zkontroluje a podepíše se pod něj. Obstarává ale i mnoho dalších činností – např. pomáhá soudcům v rozhodování tvořením různých právních rešerší nebo psaním stanovisek. Provádí výslechy účastníků řízení, odpovídá na žádosti o informace nebo na zprávy od jiných státních či veřejných orgánů, komunikuje s účastníky řízení, vyhotovuje nejrůznější písemnosti, jezdí na zhlédnutí osob omezovaných ve svéprávnosti, sepisuje různé protokoly, řídí videokonference, distribuuje další práci mezi vyšší soudní úředníky, zapisovatelky, vedoucí kanceláře, úsekové vedoucí a další zaměstnance soudů a provádí ještě mnoho dalších činností. Musí se též pravidelně a často účastnit nejrůznějších školení a seminářů, zpravidla pořádaných justiční akademií nebo nadřízenými soudy, k prohloubení své kvalifikace.

Jelikož justice nemá peněz na rozdávání, asistenti soudců zoufale chybějí. Ideální stav, kdy každý soudce má svého asistenta, nemůže být dnes už více vzdálený. Asistentů je málo, a proto mnohdy jeden asistent musí pracovat až pro čtyři a více soudců

Ohodnocení asistentů soudce.

Z předešlého výkladu je zjevné, že asistenti soudce nemají příliš lehký život. Jejich práce rozhodně není žádné poflakování. Mají toho na starosti tolik, že se po většinu dnů sotva stihnou naobědvat. Mnohdy je práce tolik, že musí strávit na soudě i několik hodin přesčasů, které soudy v praxi samozřejmě zcela v rozporu se zákonem neproplácí.

A jak stát ohodnotí vystudovaného právníka, který od rána do večera pracuje na těžkých právních případech pro mnoho soudců naráz? Třináctou platovou třídou podle základní platové tabulky. Pokud nemá právník předchozí praxi, činí jeho plat 29 410 Kč měsíčně hrubého, což dělá pro většinu lidí 24 142 Kč čistého.

Zatímco na soudě si právník jako asistent vydělá 29 410 Kč hrubého, jinde ve státní správě si může vydělat přes 40 000 Kč hrubého (v případě státních úředníků ministerstev klidně i přes 60 000 Kč). Nemluvě o tom, že v soukromé sféře absolvent právnické fakulty zpravidla nejde pod 40 000 Kč hrubého.

Jen pro srovnání, pokladní si může vydělat od 30 do 40 000 Kč hrubého měsíčně…

Proč to tedy vůbec někdo dělá? Jaká je motivace asistentů?

Rozhodně se nikdo nestane asistentem pro peníze, to už by raději měl jít dělat pokladního. Vyhlídkou pro asistenty soudců je samotné soudcovské křeslo. Pro jeho dosažení ale musí splnit celou řadu podmínek, z nichž žádná není jednoduchá.

Předně musí vydržet asistovat alespoň tři roky a během nich splnit mnoho školení a seminářů. Poté musí složit odbornou justiční zkoušku, která je spolu s advokátní zkouškou jednou z nejtěžších atestačních zkoušek vůbec.

Nadto musí úspěšně projít komplexním a dlouhým psychologickým vyšetřením. Toto je velmi kritizovaná podmínka, neboť zde jsou uchazeči vydáni na milost a nemilost psychologům, kteří se dle několika skutečných případů řídí zcela zcestnými pravidly – např. v jednom případě psychologové „vyházeli“ všechny ženy matky.

Ani pak ale nemají asistenti vyhráno. Soudcem se totiž lze stát až po dosažení 30. roku věku, takže musí na soudech dál „asistentovat“, ale po složené justiční zkoušce v již 14. platové třídě, která jim hodí astronomických 1 360 Kč navíc hrubého. Dále povinně musí absolvovat praxi justičního kandidáta - k tomu též musí uspět ve výběrovém řízení. Že již mají vyhráno? Kdeže… Poté musí počkat, až se někde na soudě uvolní soudcovské křeslo a musí úspěšně projít výběrovým řízením na soudce. Poté konečně složí slib a prezident je symbolicky usadí do vytouženého křesla.

Za jak dlouho se tedy z asistenta může stát soudce? Je to případ od případu, ale mnohdy se tato „čekací“ doba může protáhnout i na 10 a více let. Asistenti často mají složenou zkoušku, psychotesty a též jsou starší 30 let, ale přesto musí ještě mnoho dalších let čekat, až se uvolní soudcovské místo.

A během všech těchto let berou stejně, ne-li méně než třeba pokladní.

Nelze se proto vůbec divit, že poptávka po tomto pracovním místě je opravdu velmi slabá. Na výběrová řízení se přihlašují jen jednotky uchazečů, z nichž většina stejně nenastoupí. Mnoho existujících asistentů časem zjišťuje, že už je prostě nebaví žít dobrovolně v chudobě a odejdou od soudu někam za lepším.

Přitom práce asistentů je pro justici naprosto klíčová a soudy se bez nich zkrátka neobejdou.

Řešení? Jen sliby politiků.

Problémem nejsou jen platy asistentů, podle údajů Nejvyššího soudu jsou podhodnoceny platy všech zaměstnanců soudu, jako jsou zapisovatelky, vedoucí, vyšší soudní úředníci atd. (soudci jako jediní podhodnoceni nejsou, když jejich plat zpravidla nikdy nejde pod 100 000 Kč).

Neochota státu zvednout platy justičních pracovníků vyústila i ve stávku. Ministr financí Zbyněk Stanjura nato přislíbil, že nejpozději do roku 2025 budou platy zaměstnanců soudů dorovnány do platů ostatních zaměstnanců ve veřejné sféře.

Sliby chyby, aneb skutečně si nemyslím, že by stát skutečně usiloval o dorovnání platů, vždyť by musel každému pracovníky přidat kolem 10 000 Kč měsíčně. Žádné konkrétní kroky dosud učiněny nebyly. Naopak se chystá praktické zrušení zaručených mezd, což může (nejen) justiční pracovníky připravit o tisíce měsíčně.

Práce asistentů tak zůstává jen pro srdcaře, kterým záleží na justici, anebo jsou ochotni sami sebe obětovat pro nejistou možnost po mnoha letech práce dosáhnout soudcovského stavu. Takových samozřejmě mnoho není.

A co vy? Šli byste s vystudovanými právy pracovat za 24 000 Kč čistého?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz