Hlavní obsah
Sport

Ingebrigtsen s novým evropským rekordem, vítězně i Kitagučiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wanda Diamond League

V neděli odpoledne se uskutečnil další mítink diamantové ligy, tentokrát byl dějištěm polský Chořov. Kromě očekávaného souboje na stovce žen mítink nabídl také další skvělé výkony a rekordy.

Článek

Hned v první disciplíně hlavního programu potěšila domácí publikum Natalie Kaczmareková, která zvítězila v běhu na 400 metrů v čase 49. 48, kterým stanovila nový rekord mítinku.

V hodu koulí zvítězil již podle očekávaní Ryan Crouser s výkonem 22,55 metru tak zdolal svého krajana Paytona Otterdahla, na třetím místě skončil Tom Walsh. Pro českého reprezentanta Tomáše Staňka soutěž skončila už po třech pokusech, které všechny byli neúspěšné.

Ve vyrovnaném mužském sprintu na 100 metrů zvítězil Jihoafričan Simbine v času 9,97 před Američane Kerleyem a třetím Kameruncem Esemem.

Ve skoku do výšky žen zvítězila ukrajinská reprezentantka Iryna Gerasčenková. Na pokusy porazila Australanku Olyslagersovú stejně tak jako svou krajanku Levčekovou. Všechny tři výškařky skočily výšku 198 centimetru.

Další rekord mítinku se zrodil v běhu na 3000 metrů žen, který zaběhla Freweyni Hailuová z Etiopie, když v závěru zdolala Rengerukovou.

V ženských překážkách na 100 metrů, zvítězila v těsném finiši držitelka světového rekordu Tobi Amusanová, která časem 12,34 vyrovnala rekord mítinku a o setinu sekundy zdolala Američanku Kendru Harrisonovú.

V mužském běhu na 3000 metrů s překážkami vyhrál znovu suverénní Soufiane El Bakkali, který si připsal už svůj třetí triumf na mítinku diamantové ligy v této sezóně.

Hladkou čtyřstovku mužů ovládl držitel světového rekordu Jihoafričan Wayde van Niekerk, který vyhrál v rekordu mítinku časem 44,08 před Botswaňanem Ndorim a Brazilským překážkářem Dos Santosem, pro kterého to byl vůbec první letošní start.

Běh na osm set metrů žen ovládla Mary Moraaová v dalším rekordu mítinku, kdy časem 1:56,85 zdolala předchozí rekord o téměř 2 sekundy. Druhá skončila v novém Ugandském rekordu Halimah Nakaayiová.

Skok do výšky mužů rekordem mítinku 236 centimetrů vyhrál Mutaz Essa Barshim. Druhý skončil o 2 cm horším výkonem Ital Tamberi a třetí v novém osobním rekordu Němec Potye.

Mužský skok o tyči ovládl už tradičně Armand Duplantis, kdy se jako jediný dostal přes hranici šesti metrů. Duplantis se pokoušel i o výkon sezóny 6,13, nakonec se ale musel uspokojit s výkonem 6,01.

Hod oštěpem žen ovládla členka atletického klubu TEPO Kladno Haruka Kitagučiová, která přehodila 67 metrů. Japonka výkonem 67,04 stanovila národní rekord, rekord mítinku, ale také nejlepší výkon sezóny. Nikola Ogrodníková skončila na 4. místě s výkonem 60,55.

Jacob Ingebrigtsen v běhu na 1500 metrů zaběhl časem 3:27,14 nový evropský rekord a překonal tak svůj dosavadní čas 3:27,95. Tímto časem se zařadil na čtvrté místo tabulek všech dob.

Vrcholem večera byl očekávaný souboj šampionek na 100 metrů žen, který zvládla Američanka ShaʼCarri Richardsonová v čase 10,76 a o 2 setiny tak porazila jamajskou šampionku Shericku Jacksonovú. Domácí publikum jásalo kvůli třetí příčce Ewy Svobodové, která si zaběhla osobní rekord časem 10,94.

Další mítinky diamantové ligy se uskuteční v Monte Carlu 21. července a Londýně 23. července.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Diamantová liga
Chorzów

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz