Hlavní obsah
Sport

Kvalifikaci opět ovládl Verstappen, zazářili také z Williamsu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jay Hirano Photography/Shutterstock

Zavodní víkend Formule 1 v nizozemském Zandvoortu přinesl další proměnlivou kvalifikaci. Napínavý průběh přinesl spoustu příběhů i navzdory pole position, kterou znova získal Max Verstappen.

Článek

Kvalifikace ve Zandvoortu začala za mokrých podmínek i když bez deště. Postupně ale docela pomalu trať osychala, a tak v první části kvalifikaci rozhodovala zejména pozice na trati a komu se povede zajezdit čisté kolo co nejpozději. To se téměř nepovedlo Leclercovi na Ferrari, kterého tým poslal do provozu, ale nakonec se Monačanovi povedlo postoupit do druhé části kvalifikace ze 14. místa. Komu se z první části dostat nepovedlo byl nepřekvapivě nováček Liam Lawson, který v těžké kvalifikaci obsadil poslední místo. Spolu s ním v první části kvalifikace skončili také Zhou, Ocon, Magnussen a Bottas.

Druhá část se nesla v podobném duchu i když v její závěru se nabízela možnost přezout na pneumatiky do sucha, nikdo se však k tomuto kroku neodhodlal. Na pokraji vypadnutí se v jednu chvíli ocitl Norris na McLarenu, který jako jediný neobul nové pneumatiky do mírného deště. Nakonec si černého Petra z top týmů vytáhl Lewis Hamilton, který se nakonec kvalifikoval na 13. místě. Bylo to způsobeno ale z velké části tím, že jej při jeho závěrečným pokusu omezil Tsunoda. Japonec byl dodatečně potrestán ztrátou tří míst na startu velké ceny, právě kvůli tomuto incidentu. Hamiltona v pásmu sestupu doplnili také Stroll, Gasly, Hulkenberg a právě Tsunoda. Naopak poměrně překvapivě a poprvé od roku 2017 se do třetí části kvalifikace dostaly oba Williamsy a Sargeant se stal prvním Američanem v této části od roku 1993.

Třetí část kvalifikace začala většina pilotů na pneumatikách do sucha a po malé chvíli je nazul i zbytek pilotů. Táto část kvalifikace byla ovlivněna také červenými vlajkami, které postupně způsobili Logan Sargeant a Charles Leclerc, kteří odstartují z páté řady. Po prvních pokusech byl na prozatímní pole position Norris na McLarenu před Piastrim a Verstappenem. V závěrečných pokusech si první místo na roštu vybojoval s náskokem víc než půl sekundy před Norrisem a Russellem, který odsunul na čtvrté místo Alexe Albona. Pro pilota Williamsu je to i tak skvělý výkon a start ve druhé radě je odměnou pro celý tým, který se v této sezóně výrazně zlepšil. Pátý skončil Alonso na Aston Martine a šestý Sainz na Ferrari, čímž uzavřel první šestku, ve které bylo nakonec šest různých týmů.

Sobotní kvalifikace byly v mnoha případech v této sezóně výrazně napínavější než nedělní velké ceny. Zůstává nám tak jen doufat, že tento víkend bude jiný a čeká nás také skvělý závod plný zvratů a nějaké to překvapení. Na druhé straně pokud vyhraje Max Verstappen, bude se znovu psát historie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz