Hlavní obsah
Sport

Kvalifikační fiasko Red Bullu, z pole position vystartuje Sainz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Twitter/F1

Kvalifikace na Velkou cenu Singapuru nabídla opět napínavou podívanou. Blamáží skončila pro Red Bull, radost naopak panuje v táboru Ferrari.

Článek

První část kvalifikace naznačila, jakým směrem se bude ubírat. Už od prvních pokusů bylo jasné, že půjde o vyrovnanou kvalifikaci bez vážnějšího favorita. O vypadávajících se rozhodovalo úplně na konci, kdy trať dramaticky zrychlila a všichni jezdci se zlepšovali. V poslední zatáčce svého pokusu však Lance Stroll ztratil kontrolu nad svým monopostem a skončil ve zdi. Následkem tvrdé nehody byla červená vlajka a nikdo z pilotů, který byly na trati za kanadským závodníkem, se už zlepšit nedokázali. První část kvalifikace tak vyhrál Yuki Tsunoda na Alpha Tauri před Pérezem a Hulkenbergem. Dále z první části kvalifikace nepostoupil bourající Lance Stroll a také Zhou Guanyu, Logan Sargeant, Valterri Bottas a překvapivě ani Oscar Piastri, který doplatil právě na Strollovu nehodu a svou pozici na trati.

Druhá část kvalifikace přinesla snad největší překvapení dosavadního průběhu celé sezóny. Oba monoposty Red Bullu totiž zůstali před bránami postupu. Sergio Pérez se při svém posledním pokusu roztočil v prvním sektoru, a tak šanci na zlepšení neměl. Verstappenovi také první úsek nevyšel podle představ a na konci kola bylo jeho zlepšení zanedbatelné, jelikož se posunul jenom na desáté místo. Z něj ho ve své třetí jen velké ceně ve Formuli 1 odsunul Liam Lawson na monopostu Alpha Tauri. Pro mladého Novozélanďana je to obrovský výsledek, kdy porazil oba piloty Red Bullu i týmového kolegu Tsunodu. Zmíněnou trojici Verstappen, Pérez a Tsunoda jako nepostupující doplnili také Albon a Gasly.

Ve třetí části kvalifikace diktoval od úvodních pokusů tempo Carlos Sainz. V prvních pokusech byl o čtvrt sekundy rychlejší než druhý Leclerc a o další jeden a půl desetiny jako třetí Norris. Na rozdíl od prvních dvou částí kvalifikace, to vypadalo na poměrně jasnou záležitost a velké rozestupy. V závěrečných pokusech se konkurence opět přiblížila, nikdo však nedokázal připravit Carlose Sainze o jeho druhou pole position v radě. Druhý skončil se ztrátou dvaasedmdesáti setin George Russell, třetí byl jen o sedm tisícin pomalejší Leclerc. Na dalších místech pak skončili v pořadí Norris, Hamilton, Magnussen, Alonso, Ocon, Hulkenberg a Lawson.

Sobotní kvalifikace v této sezóně jsou zárukou skvělé podívané, věřme, že tomu tak bude i v zítřejším závodu. Podle pátečních závodních simulací, by měla mít první pětka na startu velice podobné tempo. Naopak těžký úkol čeká Red Bull, kdy Pérez odstartuje třináctý a Max Verstappen nakonec z jedenácté příčky, jelikož z vyšetřování vyvázl jenom s napomenutími. Kdo zvítězí, vrátí se Red Bully do boje alespoň o pódium a dosáhne Lawson na první body? Na všechny tyto otázky nám odpoví zítřejší velká cena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz