Hlavní obsah
Sport

Pět pilotů F1, kteří nenaplnili očekávaní v první polovině sezóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jay Hirano Photography/Shutterstock

Víkendem v Belgii máme za sebou první polovinu sezóny 2023. Podíváme se na jezdce, kteří nenaplnili očekávání anebo nepodávali dostatečné výkony.

Článek

Kevin Magnussen

Dánsky závodník přivítal před sezonou nového týmového kolegu v podobě Nicka Hulkenberga. Všeobecně se očekávalo, že dvojice bude poměrně vyrovnaná, čemu nasvědčovali i první závody sezóny. V prvních dvou Magnussen svého týmového kolegu porazil a v Saudské Arábii získal pro Haas první bod. V dalším průběhu sezóny se však misky vah překlopily na stranu Hulkenberga. Největší rozdíl mezi jezdci je v kvalifikaci, ve které Hulkenberg porazil Magnussena v devíti případech z dvanácti. Kvůli slabé závodní rychlosti Haasu, není Hulkenberg část schopen udržet se na příčkách z kvalifikace, a tak v závodech často jezdci končí blízko sebe. Navzdory tomu získal pro tím devět bodů naproti dvěma od Magnussena. Samotný Kevin se vyjádřil, že letošní auto podporuje všechny jeho slabé stránky a na jeho výkonech v první polovině sezóny to bylo rozhodně znát.

Sergio Pérez

Kdo by si před začátkem závodu v Miami řekl, když stál na pole position se ztrátou šesti bodů na Verstappena, který startoval devátý, že Checo bude patřit mezi zklamání první části sezóny. Místo vítězství a vedení v šampionátu však přišlo druhé místo za Verstappenem a sezóna Mexičana začala jít z kopce. Po Miami se Pérez dostal do spirály špatných výsledků a zejména v kvalifikaci to byla často až fraška. Vždyť od víkendu Velké ceny Miami, která byla na začátku května, se znova dostal do třetí části kvalifikace až na konci července v Maďarsku. Zejména tři kola škrtnuta pro traťové limity v Rakousku byly úplně hloupou chybou v jednoznačně nejrychlejším monopostu. I když poté předvedl několika dobrých stíhacích závodů, neměl by se do těchto situací v monopostu, který má k dispozici dostávat. Poslední velké ceny vypadaly už znova výsledkově o něco lépe, ale prohrát o více než dvacet vteřin se svým týmovým kolegou, který startoval šestý, po startu z první rady, je stále moc.

Valtteri Bottas

Nevýraznou sezónu prožívá také další ze zkušenějších pilotů, Valtteri Bottas. Finský pilot získal v této sezóně zatím pět bodů, přičemž čtyři z nich již v prvním závodě v Bahrajnu. Sice stále poráží svého týmového kolegu Zhoua jak v bodech, tak v kvalifikacích, je mezi nimi velice malý rozdíl. Pro Zhoua je to sice druhá sezona ve sportu, stále by však Bottas měl být hlavním tahounem týmu. Zejména některé závody v této sezóně však pro Fina byly až tragické, kdy se vozil poslední s velkou ztrátou na ostatní. Místy působí výkony Bottase jako poslední sezóny jeho krajana Kimiho Raikkonena po přestupu právě do Alfy Romeo. Valtteri si prostě užívá život, mění účesy a zveřejňuje fotky zadku, avšak výkony na trati bohužel zaostávají.

George Russell

George je dalším z pilotů, který neprožívá úplně vydařenou sezónu. Zejména v srovnaní s tou minulou jsou jeho výkony o poznání horší. V této sezóně má zatím na kontě jenom jedno podium a za svým týmovým kolegou v šampionátu zaostává o 49 bodů. V nesouladu se svou přezdívkou „Mr. Saturday“ jsou hlavně kvalifikace částí víkendu, kde má britský mladík problémy. K tomu se přidávají taky některé zbytečné chyby a například nečekaná nehoda v Kanadě, kdy po vlastní chybě skončil George ve zdi, co ho nakonec stálo závod. Po minulé sezóně, kdy vtrhl do Mercedesu ve velkém stylu a dosáhl svou první pole position a vítězství, je tahle sezóna zatím za očekáváními.

Logan Sargeant

Americký nováček začal sezonu slibně, kdy v Bahrajnu skončil na dvanáctém místě. Kromě tohoto víkendu se však dá vypíchnout už pouze víkend v Silverstone, kdy dojel na jedenáctém místě, a tedy těsně za body. Samozřejmě jedná se o nováčka ve Formuli 1, a tak se úplně neočekává, že bude hned ve své první sezóně zářit. Ze strany Logana však chybí záblesky rychlosti, který měl ve Williamsu třeba právě George Russell. V závodech končí s velkou ztrátou na svého týmového kolegu a jako jediný ho v této sezóně ještě nedokázal porazit v kvalifikaci. Od jezdce, který ve Formuli 3 bojoval do posledního závodu s Oscarem Piastrim, se očekávalo více, jako k nováčkovi však nemůžeme být tak kritický jako ke zkušenějším jezdcům. Viděli jsme však co se stalo Nyckovi de Vriesovi. Williams sice není Red Bull Logan však potřebuje své výkony v druhé polovině sezóny zlepšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Valtteri Bottas

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz