Hlavní obsah
Umění a zábava

Cyklisté v Noci na Karlštejně a další chyby českých filmů. Znáte je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eduard Tomek, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Film ještě pořádně ani nezačal, běží úvodní titulky, královna usedá na trůn a služebná ji podává květiny. Dojde ke střihu, muži nasedají na koně, projíždí se na nich, když tu najednou se v záběru objeví cyklista. Všimli jste si někdy?

Článek

Že ne? Nevadí, není to příliš okaté, ale znát to je. No posuďte sami na konci následujícího videa. A jak uvidíte, není to jediná chybka, která se vloudila. Ovšem nutno říct, že to v závěru působí celkem mile.

Legrační a zároveň šíleně smutná princezna

Ani jedna z nejkrásnějších českých pohádek se neobešla bez chybiček. Opět hned v úvodu filmu, kdy král a princ jedou kočárem se v čase 2:27 mihne ve filmu dopravní značka.

Legendární je ale moment, kdy princezna sundává šátek a s ním dolů snímá i ofinu v podobě příčesku. (čas 21:07).

A další

Uličník Václav Postránecký propašoval do pohádky Jak se budí princezny hodinky v čase 58:18.

A co taková unikátní moderna nebo pořádná čertovina v podobě žaluzií v pohádce S čerty nejsou žerty? Všímavý divák je hravě najde v 63. minutě.

Pohádky jsou krásné a když se do jejich časového ukotvení z hlediska historie vloudí nějaká moderna současné doby, co na tom, své kouzlo mají stále.

Když však upustíme od pohádek a podíváme se klasiku osmdesátek S tebou mě baví svět, zajímavou chybou, která by v dnešní době byla zřejmě středem diskuze je fakt, že Kateřina, kterou hrála Jana Šulcová, měla ve filmu malého Matýska. Logicky s ním musela být na mateřské dovolené, neboť by kvůli nízkému věku nemohl ani do jeslí. Kateřina ovšem ve filmu chodí do práce.

A co takové velmi oblíbené Pelíšky? To je ráj pro hledače chyb, nutno podotknout, že to ale filmu na kvalitě neubírá. Rameno mikrofonu při štědrovečerní večeři u Krausů v levém horním rohu zná asi každý. Ale všimli jste si někdy vlouděných končetin členů štábu? Ruka přidržující vánoční stromeček se objeví v začátku filmu (5:38). Nožka v pantofli se pak vyskytne při modlení rodiny Krausových, když Vilma na konci scény usedne (28:18).

Vypnutá trouba při pečení kuřete a vaření knedlíků je též hezká záležitost. Možná se jedná o propagaci úsporného způsobu vaření, kdo ví?

Členové štábu jsou tak trošku nezbedové, malou roličku si střihli například i v Kameňáku 2, když Pepíček zachraňuje dědu přivázaného k lavičce. Do okna mu pomáhá právě někdo navíc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz