Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak na ten nejlepší velikonoční mazanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/George Dolgihk

Milí čtenáři, už jste se někdy zakousli do mazance, který chutnal jako ty pravé Velikonoce a jeho vůně provoněla celý domov? Nadýchaný a plný chutí tak, že jste nechtěli přestat jíst a snědli jste minimálně polovinu, aniž byste věděli jak?

Článek

Je mi ctí vám představit recept mé drahé kamarádky Nikči Součkové, která vyhrála letošní soutěž o nejlepší mazanec, kterou pořádalo město Železný Brod. Obhájila tak prvenství z minulého roku a jak sama řekla, ráda by si došla příští rok pro svůj hattrick.

Co budete potřebovat

  • 30 g droždí
  • 80 g třtinového cukru
  • 400 g hladké a 100 g polohrubé mouky
  • špetku soli
  • špetku skořice a 1 vanilkový cukr
  • lžičku citrónové kůry (ideálně sušené, ale čerstvou také nic nezkazíte)
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla (rozpuštěného a vlažného)
  • 2 vejce (1 do těsta, druhé na potření)
  • 100 g sušených datlí pokrájených na kousky
  • 50 g loupaných mandlí pokrájených na kousky a několik plátků na posypání

Postup

Nejprve smíchejte droždí se lžičkou třtinového cukru. Zalijte 1/3 vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím promíchejte všechny sypké suroviny kromě datlí a mandlí. Přidejte vzešlý kvásek, jedno vajíčko a znovu vše promíchejte.

Poté přilijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte hladké těsto. Nechte na teplém místě hodinu až hodinu a půl kynout. Po vykynutí přimíchejte nakrájené kousky mandlí a datlí.

Vytvarujte mazanec, potřete rozšlehaným vajíčkem, ozdobte plátky mandlí a vložte do předem vyhřáté trouby na 175 °C. Po 5 minutách snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 40 minut. V průběhu pečení dvakrát mazanec vyndejte a potřete zbytkem vajíčka.

Rady a typy od Nikči

Datle kamarádka dává proto, že jsou vláčnější, sladké a přidají mazanci na výsledném efektu, ovšem zda dáte raději rozinky, či jiné sušené ovoce (nebo žádné) je zcela na vašem gustu. Vyplatí se však namočit ovoce na pár dní do rumu.

Nikča jako zkušená pekařka mazanců a dalších dobrot má odzkoušeno, že samozřejmě i s obyčejným cukrem chutná mazanec dokonale. :)

Já osobně si Velikonoce bez mazance představit nedovedu a čas od času si na něm doma pochutnáme i mimo svátky. Za mě to pravé kouzlo dělá hlavně muškátový ořech a citrónová kůra, Nikča nedá dopustit na zmiňované kousky mandlí i přímo v těstě.

A co vy? Jaké jsou vaše mazance?

M.R.

S laskavým svolením Nikoly Součkové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jidáše
Železný Brod

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz