Hlavní obsah
Lidé a společnost

Paretovo fantastické pravidlo. Jednoduchý princip, který zlepší váš život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Naomibooth

Zcela jednoduše funguje Paretovo pravidlo napříč vším, s čím je třeba se v životě popasovat. Jako první na něj přišel Vilfredo Pareto. Kdyby jen tenkrát tušil, jak moc může mnohým pomoci.

Článek

Vilfredo Pareto byl italský ekonom, matematik, statistik, sociolog a politolog, profesor na univerzitě v Lausanne. Kromě toho byl i průkopníkem ekonometrie a mnoha teorií, přičemž mnohé z nich se mohou jevit jako kontroverzní. Jednou z jeho nejznámějších myšlenek je takzvaná teorie elit.

O tom, že se nad věcmi a situacemi hodně zamýšlel, svědčí většina z jeho děl.

Pravidlo, kterého si všiml zřejmě jako první, možná znáte nebo jste o něm již někdy slyšeli. Jen možná netušíte, že je obecně známé jako Paretův princip nebo Paretovo pravidlo.

A v čem tkví? Je to velmi jednoduché.

80 % úspěchů pramení z 20 % úsilí.

20 % částic ovlivňuje 80 % výsledku.

Pouze 20 % příčin utváří 80 % důsledku.

Zdroje tvrdí, že Paret si tohoto principu všiml při pěstování hrachu. Zamyslel se nad skutečností, že pouze ve dvaceti procentech lusků se ukrývá osmdesát procent zdravých plodů. Pokusil se tuto zdánlivě nevinnou myšlenku aplikovat na hlubší aspekty. Netrvalo dlouho a ukázalo se, že 80 procent majetku Itálie v první polovině 20. století vlastní 20 procent obyvatelstva. Nebylo pro něj překvapivé, že i v ostatních zemích to bylo podobné. Toto pravidlo pak sám pozoroval v mnoha vědních disciplínách.

Na tuto myšlenku navázalo odborníků. Například inženýr Joseph Juran, který se dlouhodobě zabýval řízením kvality produktů firmy, ve které pracoval, poukázal na skutečnost, že osmdesát procent vadných kusů je způsobeno dvaceti procenty totožných chyb ve výrobě.

Jak to pak vypadá v každodenním životě?

Z Paretova principu se tak stalo dogma, které si může ověřit každý z nás. A pokud se jím budete řídit, prakticky si zjednodušíte život.

Není výjimkou, že pravidlo uplatňuje mnoho podnikatelů, jak by taky ne, když osmdesát procent zisku utváří pouze dvacet procent nejefektivnějších metod, způsobů, služeb, produktů… Proto školitele často radí zaměřit se těch dvacet procent, které se nejvíce osvědčili.

Pokud se vám to zdá nemožné nebo šílené, zamyslete se nad svým vlastním počínáním.

  • Osmdesát procent času doma trávíme na dvaceti procentech prostoru.
  • V osmdesáti procentech oblékání si volíme spontánně dvacet procent kousků oblečení.
  • Za dvacet procent celkového času se naučíme osmdesát procent vědomostí.
  • V osmdesáti procentech návratů domů z práce činíme pouze obvyklých dvacet procent činností ze všech možných, které můžeme dělat.
  • Osmdesát procent času při hovoření využíváme pouze dvacet procent naší slovní zásoby
  • ... situací je mnoho

Jak to otočit v náš prospěch?

Věřte nebo ne, ale pouze s dvaceti procenty lidí v našem okolí si skutečně rozumíme, dělají nám radost a vytváří osmdesát procent naší dobré nálady.

Dvacet procent toho nejefektivnějšího cvičení utváří osmdesát procent naší kondice.

Pokud jste zaměstnavatelem, osmdesát procent nemocnosti tvoří dvacet procent zaměstnanců. Kteří to jsou?

A pokud někdy máte pocit, že nestíháte, nevíte co dřív a honí se vám hlavou, jak to sakra máte všechno stihnout, zaměřte se pouze na dvacet procent činností, které považujete za nejdůležitější a sami uvidíte, jaký bude výsledek.

M.R.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz