Hlavní obsah
Lidé a společnost

Veselý, Zajíc, Vyskočil, Tvrdý, Bobek, Vytlačil a další hříčky s příjmeními, které vás jistě pobaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Český jazyk je mnohdy dokonale složitý a zábavný zároveň. Své o tom vědí vlastnící humorných až někdy nešťastných příjmení. Která příjmení jsou v Česku ta nejzábavnější?

Článek

To, že umí být čeština dost zapeklitá a zábavná zároveň, ví kde kdo. Ohromné množství možných dvojsmyslů, slovních hříček a přesmyček o tom říká své. Netradiční a humorná příjmení však dávají našemu jazyku zcela jiný rozměr.

Veselý zajíc vyskočil, tvrdý bobek vytlačil. Věta, která se skládá z příjemní hráčů údajného sportovního týmu. Mnozí ji slyšeli v mnoha podobách. Zda někdy takový tým existoval, kdo ví. Tím to ale zdaleka nekončí.

Rok 2016 byl mimořádně plodný na příjmení hráčů hokejového týmu juniorů. Rozverní fanoušci z jejich jmen vytvořili větu Hrdinka Škárek Šoustal Suchý Koblížek.

A kdo má raději zahrádku než sport, i ta má své zástupce. Takový pan Mrkvička, Ředkvička, Křen, Kapusta či Květák. I taková příjmení mezi občany najdeme.

Početným týmem jsou i ptáci. Například Strnad, Čáp, Kukačka, Vrabec, Kos, Racek…

Podobných skupinek lze vytvořit nespočet. Barvy, nářadí nebo například příjmení vztahující se k jídlu - Sklenička, Rohlík, Klobása, Cukr nebo třeba Buřt - dle registru příjmení jich máme v republice rovných osmdesát.

A co takoví řemeslníci…to je silná třída. Kovář, Tesař, Sklenář, Truhlář…

Na své si přijdou i milovníci biologie, neboť můžeme příjmení zařadit i mezi bezobratlé. Pan Mucha, Cvrček, Škvor, Komárek či Blecha jsou hrdými zástupci.

Ale ta pravá legrace přichází až s těmi skutečně netypickými jmény. Jak poetické by bylo, kdyby se spolu sešli pan Přemlouval, Nedostal a Přecechtěl. Nebo Běhal, Hekal a Potil.

A co takový pan Skočdopole, ten si zaslouží i počty. (v ČR 167 mužů a  170 žen), Osolsobě (49) nebo Nejezchleba (300 mužů a 665 žen).

Někteří lidé se pyšní různými činnostmi jako známý Drahokoupil a Potměšil.

A tak jako je 12 měsíčků, máme u nás v zemi i 12 Konečníků, kterým dělá společnost 7 dam Konečníkových. O tom, že umí příjmení i pěkně potrápit by mohli pak vyprávět Šourkovi (1275), Šoustalovi (222), Kokotíkovi (17) nebo pan Pindík, který je skutečně jen jeden.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz