Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zloba a lítost, další utýraný chlapeček. Obnoví Polsko trest smrti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Katrin Bolovtsova

Polskem otřásá další bestiální případ utýraného dítěte. Nyní ani ne měsíčního chlapečka, který zemřel v nemocnici na možné následky krutého zacházení. Stejně jako osmiletý Kamilek minulý rok. Mnozí opět hovoří o zavedení trestu smrti.

Článek

Česká, polská i zahraniční média informovala o obzvlášť hanebném zacházení s několikadenním chlapečkem, který kruté zacházení svého otce nepřežil. Matka údajně tu noc, po které byl novorozenec převezen do nemocnice nebyla doma, jelikož byla den před tím zadržena za krádež. Oba rodiče čelí podezření, že malého synka krutě mučili.

Lékaři, kteří bojovali o chlapečkův život se vyjádřili, že se za svou praxi s něčím takovým ještě nesetkali.

Rodičům hrozí doživotí.

Pouze o rok zpět Polsko zažívalo podobné chvíle, kdy na následky opět velmi krutého zacházení matky a otčíma zemřel osmiletý hošík. A to i přesto, že na rodinu dohlížely příslušné úřady a byl podán návrh, aby byla matka zbavena péče o dítě. Soud ovšem nevyhověl.

Malé miminko se rodí zcela závislé, bezbranné a nevinné, jako každé jiné dítě. Nemá sebemenší možnost se bránit. Osmiletý chlapec rovněž. Každé dítě přirozeně miluje a brání svou matku stůj co stůj a touží po lásce. Týraní dětí je hanebný čin hodný doživotního trestu. Ovšem utýrání dítěte k smrti… pro to není slovní vyjádření a žádný trest není dostačující.

Chyba systému?

Jak je možné, že i přesto, že na rodinu Kamilka dohlížely úřady, došlo k tragickému konci a velkému trpění dítěte? Jak je možné, že si nikdo nevšiml dřív a nekontaktoval polici? Na týrání se podíleli oba rodiče a v domácnosti se objevovala i babička.

To samé u několikadenního chlapečka? Sousedi museli slyšet nářek miminka. V rodině byli již starší sourozenci. Nikdo zcela normální a duševně zdravý není schopen trýznit děti. Zároveň tak, aby si nikdo nevšiml. Stojím za názorem, že někdo si musel něčeho všimnout v obou případech. Pedagog, soused, příbuzný, pediatrička, známý…

Každý z nás máme ohlašovací povinnost. Prosím nebuďme lhostejní k dění kolem sebe a pakliže máte pouhý dojem, že se dítěti děje bezpráví, je nutné to řešit.

Po usvědčení viníků v případě osmiletého Kamilka se ukázalo, že o týrání věděli sousedé i příbuzní a je pro mě těžko pochopitelné, že nikdo nic neudělal. A to je velká chyba a promarněný, zničený život.

Nemůžeme ukazovat pouze prstem, kdo všechno za to může, ale základem je, aby nám nebylo dění okolo nás jedno. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že tito lidé nemají mít vůbec děti. Ano, jenže kdo jim v tom zabrání?

Trest smrti

Polsko bylo posledním státem EU, které zrušilo trest smrti. Poslední poprava byla vykonána v roce 1988.

Tehdejší tamní premiér Morawiecki, po tom, co Kamilkův případ vyšel najevo, se nechal slyšet, že by pro tak bestiální činy znovu obnovil trest smrti.

„Trest musí být přísný, odrazující a úměrný provinění! A děti je třeba chránit zvláštním způsobem! Tresty pro ty nejhorší zločince jsou příliš nízké. Co je to za svět, kde jdete do vězení na kratší dobu za týrání dítěte než za podvod? Proto jsem osobně pro znovuzavedení trestu smrti pro nejnásilnější zločince! Pro takové zrůdy, které jsou schopny promyšleně a vypočítavě zničit život bezbrannému dítěti, musí být trest zkrátka vyšší.“ Argumentoval.

A nebyl zcela jediný, jak z řad politiků, tak celé veřejnosti. Není divu.

M.R.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz