Hlavní obsah
Internet a technologie

AI - průměrný sluha, ale hodně zlý pán. Co bude platit za rok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/obrázek generovala AI

Takto vyobrazila AI samu sebe po zadání, ať sama sebe vygeneruje jako obrázek.

Stále častěji se setkávám s obavou pedagogů, že AI bude za studenty vypracovávat úkoly. Proto si sama AI již měsíce testuji. Doporučuji to každému učiteli! Ta zkušenost za to rozhodně stojí.

Článek

„Uveď zdroje, ze kterých jsi při psaní textu čerpala.“

Vzorně mi vypsala nejméně osm druhů odborných publikací, včetně autorů. Protože mi už v minulosti několikrát lhala, raději si jdu všechny zdroje ověřit. Už u prvního se setkávám s tím, že neexistuje. Nacházím publikace s podobnými názvy, ale nikoliv s názvem zcela totožným. Nacházím i autora, který údajně publikaci napsal, je ale podepsán pod zcela jinými publikacemi. Totéž objevuji u další tří zdrojů.

„To není pravda,“ odpovídám v chatu. „Názvy publikací nejsou přesné a autoři, které uvádíš, tyto publikace nenapsali.“ Pak přesně vyjmenuji, kde jsem nalezla chyby. V počítači to chvíli škrká a pak mi naskočí odpověď.

„Máte pravdu. Tyto zdroje neexistují. Omlouvám se. Příště si dám větší pozor, aby se chyba neopakovala.“

Pak se ohradím, pokud jde o rozsah textu. Zadání znělo - minimální rozsah 10 800 znaků včetně mezer. AI mi dodala článek o rozsahu 4262 znaků včetně mezer, a ještě pod něj sebejistě napsala: „Rozsah 11 200 znaků.“

„Text, který jsi dodala, nemá rozsah, jaký uvádíš,“ napsala jsem do chatu.

„Máte pravdu, text nemá rozsah 11 200 znaků,“ odpovídá AI bleskurychle.

„Proč lžeš?“ píšu naštvaně.

„Omlouvám se, již se to nebude opakovat,“ reaguje umělá inteligence.

Ještě chvíli s ní komunikuji, přiznávám, že už spíš jen ze zvědavosti. Záměrně ji rozčileně napadám, že mě chtěla podvést, že mi schválně lhala a podobně. Ona zachovává ledový klid, vzorně a vytrvale se omlouvá a nakonec vysvětluje, že je jen jazykový model a je chybující. Příště to prý bude lepší.

Umělou inteligenci si testuji již několik měsíců (mám placenou verzi). Údajně pracuji s tím nejdokonalejším modelem, který je nyní veřejnosti dostupný. Pokud je to skutečně pravda, pak se zatím ani trochu neobávám, že by umělá inteligence psala za naše studenty seminární, bakalářské nebo diplomové práce. Zatím velmi bojuje i s mnohem kratšími zadáními. Daleko spíš nastane brzy doba, že budeme od studentů dostávat texty, které budou na první pohled vypadat dokonale a víc než věrohodně. Při prvním ověření faktů a zdrojů se však začnou ukazovat nesmysly a zkreslení. Inu, brzy nám asi nastane doba ověřovací… Pro chytrého a zdatného studenta zatím stále platí, že vypracuje zadání sice pomaleji než AI, ale nesrovnatelně kvalitněji. To je pro všechny z nás víc než dobrá zpráva. Otázkou je, bude-li platit ještě za rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz