Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bartoš se odkopal až příliš. Jací vlastně jsou Piráti? Chceme je?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: text M. V. Stránská/ obrázek licence PixaBay.com

Najdou Piráti v sobě alespoň kousek sebereflexe a vymění neschopného ministra za lepšího ze svého kruhu?

Tak nám odvolali hlavního Piráta! Zhrzený Bartoš kolem sebe kope a raději uvrhne vládu do krize, než by přijal zodpovědnost, sklapl paty a odešel.

Článek

Pokud někdo ve své profesi nepodává dobrý výkon, zaměstnavatel ho upozorní a žádá nápravu. Pak ho upozorní ještě nejvýše dvakrát a následně se s takovým zaměstnancem buď rozloučí, nebo ho převelí na jinou pracovní pozici. Nikdo se tomu nediví. Je to normální ve všech profesích. Kromě toho jsou i profese, kde jedna jediná chyba může znamenat kriminál, nebo nemožnost profesi vůbec dál vykonávat, například u lékařů. Proč by měl zůstávat v křesle ministr, který nezvládl ukočírovat jeden z nejdůležitějších projektů svého rezortu? Odpověď je velmi prostá - neměl.

Že je politika nezdravé a toxické prostředí, na to jsme si už asi všichni zvykli. Dějí se v něm menší a větší sviňárny a nikoho to už příliš nepřekvapuje. Přesto mě chování odcházejícího předsedy Pirátů tentokrát překvapilo. Do vlády tato strana vstupovala jako velký kritik různých vládních i politických nešvarů a praktik, jako kritik nezodpovědnosti, kterou často mnozí čeští politici nedovedou přijmout. Tomu, co nyní odcházející vůdce Pirátů předvádí, se říká „kázat vodu a pít víno“, jinými slovy, požadovat od ostatních něco, co sám nejsem ochoten dodržovat. Chce se mi jednoduše říct: „Zvorals to, chlapče. Odejdi.“

Odejít, navíc po tolika letech předsednické práce, není snadné a chce to kus sebereflexe. Tu však odcházející předseda nemá, a proto kolem sebe kope. Byť ho to příliš nešlechtí, lidsky se to dá pochopit. Co se už chápe hůř je fakt, že raději uvrhne českou vládu do krize a nejistoty a kompletně rozkolísá českou politickou scénu, než by přiznal chybu a jmenoval nového pirátského ministra.

Pozorně jsem naslouchala všem Bartošovým vystoupením a jeho křiku, jak byli Piráti vyhozeni z vlády. To však není pravda. Vyhozen z vlády byl jen jeden neúspěšný ministr. Zodpovědná politická strana by tento fakt přijala, uznala, že ministr si nevedl dobře a jmenovala by ze svého kruhu nového člověka na ministerskou pozici. Nic méně nic více. Odehrát se to mohlo rychle a bez větších politických tanečků.

Rozčilený Bartoš v televizním vysílání několikrát zopakoval, že vyhodit předsedu strany z ministerského postu je jasná „message“, jasné sdělení, které podle něj znamená, že byli z vlády vyhozeni všichni Piráti. Jako politickému laikovi a voliči, bylo pro mě toto vykřikování už za hranicí trapnosti. Tím spíš, že jde o odstupujícího předsedu strany a kdo ví, jestli za chvíli nepovede Piráty někdo úplně jiný.

Skutečně chce tato strana díky jednomu zhrzenému člověku, který není schopen sebereflexe, vytvořit vládní krizi? Pokud ano, pak se ptám, jestli má taková strana vůbec být v jakékoliv vládě. Je jedno, jestli jde o tu či onu politickou stranu, každé by mělo v prvé řadě záležet na blahu této země. Ukazuje-li mi někdo takto okatě, že na blahu země mu nezáleží ani trochu, za to na ministerském křesle až nechutně moc, je mi z toho hodně nedobře.

Skvělou tečku celé kauze dal, v úterý večer během krátkého vystoupení v New Yorku, Jan Lipavský. Zatímco Bartoš v televizním vysílání sebevědomě tvrdil, že „kluci to samozřejmě také položí“, čímž měl na mysli, že ministři Jan Lipavský a Michal Šalamoun odejdou z vlády a svých ministerských postů spolu s ním, ministr Lipavský se týž večer vyjádřil velmi jasně, když řekl: „Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, podám demisi a pravděpodobně to bude spojeno s odchodem ze strany.“ Chce se mi zvolat, že v této straně něco není úplně v pořádku. Co, jak moc a s jakými důsledky, na to už si musí každý volič odpovědět sám. Dobrá zpráva je, že poslední slovo vždycky budeme mít my - voliči. A upřímně, ono to už vlastně začíná být vidět. Stačí se podívat na výsledky Pirátů v krajských volbách.

Anketa

Jde podle vás o vyhození neschopného ministra z ministerského křesla, nebo o vyhození Pirátů z vlády?
Jednoznačně jde o výměnu neschopného ministra, což je zcela oprávněné.
94,1 %
Souhlasím, že vyměnit na ministerském křesle odcházejího předsedu strany je totéž, jako vyhodit z vlády všechny Piráty.
5,9 %
Celkem hlasovalo 2222 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz