Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Cena elektřiny prostě bude. To jediné víme jistě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Možná by to chtělo nějakého hlídacího psa vmontovat přímo do elektroměru…

Cena elektřiny bude v roce 2024 klesat. Cena elektřiny v roce 2024 skokově vzroste. Čekáme pokles až o 25 %. Nárůst ceny může být až v desítkách procent! Zdá se vám, že se svět zbláznil? Komu věřit?

Článek

Vždycky jsem zastávala názor, že každý má dělat to, co nejlépe umí. Neumím si opravit auto? Tak si na to raději vydělám peníze něčím, co umím a opravu svěřím automechanikovi. Plyne z toho, že se odborníkům snažím důvěřovat, protože bez toho by to snad ani nešlo. Mnohé každodenní záležitosti svěřuji do jejich rukou, respektive jejich odborným znalostem a praxi. Občas zanadávám, když mi v předpovědi tvrdí, že bude slunečno, já nechám doma deštník a ono nakonec sprchne. I to se občas stává, ale neznamená to, že kvůli tomu budu příště studovat meteorologii. Na to v běžném chodu života není čas.

Zcela jistě nejsem jediná, kdo nemá čas studovat nejrůznější odbornosti, aby si mohl odpovědět na důležité otázky. Zdaleka nejde jen o takové legrácky, jako jestli si vzít, nebo nevzít s sebou ven deštník. Budu snad studovat medicínu, abych si ověřila, že předepsaný lék je ten správný? Nebo stavařinu, abych si ověřila, že stavba mého rodinného domku probíhá, jak má? Těch okamžiků, kdy důvěřovat odborníkovi musíme, protože bychom se z toho jinak zbláznili, je v životě až příliš mnoho.

O to nepříjemnější jsou chvíle, kdy zjistíte, že není komu důvěřovat. Na jedné straně se premiér dušuje, že se nemáme čeho bát, protože elektřina v příštím roce skokově nezdraží, na druhé straně stojí poměrně fundované výpočty odborníků, které ukazují, že premiérovy sliby se nemusejí naplnit. K tomu připočtěme fakt, že nám politici lžou velmi často, že se až příliš často mýlí a že některá fakta jsou víc než podivná. Například to, že patříme k jedněm z největších vývozců elektřiny v Evropě a přesto ji máme pro naše vlastní lidi v Evropě prakticky nejdražší. Není něco špatně?

Internetový portál tzbinfo patří na internetu k tomu solidnímu, co tam můžete najít, když se chcete dozvědět cokoliv o technickém zabezpečení budov a o tématech s tím souvisejících. I tady se dočtete (přehledně zpracováno v tabulkách), že elektřina v roce 2024 může hodně výrazně zdražit.

Politici pravděpodobně nemusejí vytvářet rodinné rozpočty, protože jejich příjmy jsou tak velké, že je nemotivují, ani nenutí, dlouhodoběji plánovat rodinné finance. (Možná, proto mají takové problémy se státním rozpočtem.) Většina lidí však plánovat musí a pojem „rodinný rozpočet“ jim cizí není. Jak to mají udělat, když jim v posledních dnech každý tvrdí něco jiného? Když se dokonce i názory odborníků rozcházejí? Když premiér hlásá, že nic skokově neporoste, ale opozice bije na poplach? Co si s tím má obyčejný člověk vlastně počít? Říká nám pan premiér, že všichni ti odborníci, kteří tvrdí, že cena elektřiny v roce 2024 skokově vzroste, se mýlí?

Lhala bych, kdybych tvrdila, že mi celá ta situace nevadí. Vadí. Ráda bych jako občan věděla s čím mám pro své rodinné hospodaření počítat. A to už vůbec nemluvím o živnostnících a dalších podnikatelských subjektech. Jak mají cokoliv plánovat, když jim nikdo nedokáže říct, jaké budou v příštím roce náklady na energie?

Celé to připomíná zoufalého člověka, který běhá po doktorech se zdravotním neduhem a od každého lékaře slyší úplně jiný názor. Ve výsledku je zodpovědnost na nebohém pacientovi, aby si vybral, komu bude věřit.

Komu budete věřit vy? Já dám na svou letitou zkušenost, která mi říká, že není nic staršího, než včerejší politické sliby. Na drahou elektřinu se raději začnu připravovat už teď.

Anketa

Věříte premiérovi Fialovi, že cena elektřiny v roce 2024 nijak výrazně nezdraží?
Ano.
6,8 %
Ne.
92 %
Vůbec nevím, čemu věřit.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 88 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz