Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Komu se ještě chce podnikat v České republice?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/ foto licence PixaBay.com

Malí podnikatelé musejí často veškerou administrativu zvládat sami, aby ušetřili. Kde pak mají ještě vzít sílu i na podnikání?

Novelizace zákoníku práce, která vstoupila v platnost od 1. října 2023, je pro malé české podnikatele noční můrou. Jakoby byla vytvořena s cílem házet jim klacky pod nohy a zvětšit firemní byrokracii.

Článek

Tato úprava, která měla zejména sloužit k regulaci smluvního pracovního vztahu při práci na tzv. dohody o provedení práce, přináší spíše chaos a malým podnikatelům značné finanční náklady. To, co bylo na dohodách tak lákavé, tedy jejich jednoduchost, je pryč.

Zaměstnavatel bude muset každý měsíc podávat hlášení úřadům, a to nejen o zaměstnancích, kteří si něco na tzv. DPP vydělali, ale i o těch, kteří si nevydělali nic. Aneb stát si nás všechny hlídá víc a víc!

Nově musí zaměstnavatel i pracovníkům pracujícím na dohody o provedení práce rozvrhnout pracovní dobu a nikdo nebere v úvahu, že jsou typy přivýdelků, u kterých rozvrhnout pracovní dobu může být velmi složité, až téměř nemožné. Je třeba hlídat, kolik má zaměstnanec podepsaných DPP a kolik si celkově na všechny vydělal, protože přesáhne-li výdělek stanovenou mez, stát si smlsne na pojistném. To bude zřejmě také hlavní důvod celé novelizace. Stát má hlad a hledá každou skulinku, kde by se mohl nasytit. Zdaleka to však není vše, ale jako příklad to bohatě stačí. Sečteno a podtrženo, někdo to všechno musí dělat, nebude to málo práce a za práci se platí…

Mimochodem, někdo to bude muset dělat i na těch úřadech. Je otázkou, zda se taková úprava vůbec vyplatí a přinese do státní kasy přínos, ve který vláda doufá. Ostatně nebylo by to letos poprvé, kdy jí takový kalkul nevyšel.

Je ohromující, že tuto změnu schválila vláda, kterou hlavně ovládá Občanská demokratická strana, jež byla kdysi zastáncem českého podnikání. Novelizace je výsměchem těm, kteří doufali, že v této vládě bude prioritou podpora podnikání. Místo toho se zdá, že se zaměřuje na zvýšení byrokracie a finanční zátěže, kterou budou muset malí čeští podnikatelé nést. Ti velcí to nepochybně zvládnou, ti malí na to pět doplatí.

Je načase, aby vláda přehodnotila svůj postoj a začala jednat ve prospěch malých českých podniků a rodinných firmiček, místo aby neustále přicházela s dalšími nesmyslnými regulacemi. Není to tak, jak Občanská demokratická strana slibovala, když se o hlasy malých podnikatelů a živnostníků ucházela, a to je zklamání. Podnikatelé potřebují podporu a příležitost k růstu, nikoli další administrativní překážky. Bohužel českého voliče už prakticky nepřekvapí, že volební sliby se u nás plní stále méně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz