Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec roku? Není co slavit! Lidé se zatím nemají čím chlubit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: text M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Co všechno by za cenu takového ohňostroje mohlo být?

Blíží se Silvestr a mnozí již kromě alkoholu a pochutin nakupují také zábavnou pyrotechniku. Je přece třeba uplynulý rok davově oslavit! Vážně? Skutečně má lidstvo co slavit? Myslím, že ani náhodou!

Článek

Vánoce mám ráda a každý rok se na ně těším, ale silvestrovské oslavy jsem nikdy nechápala, a to už jako dítě. Zůstalo mi to. Konec jednoho roku a začátek druhého, není pro mě důvodem k oslavám. Bavit se na povel nebo pít proto, že pijí všichni kolem, zdálo se mi vždy minimálně hodně zvláštní. Kromě toho, příchod nového roku se neodehrává na celé planetě v jeden a tentýž okamžik, a tím nemyslím jen časové zóny. Záleží na kalendáři, kterým se lidé řídí.

Chápala bych, kdyby se slavily výjimečné roky. Kdybychom si mohli říct: „Přátelé, rok 2023 byl výjimčný a povedlo se nám, že na celé planetě byl po celý rok mír a klid. Nikde, ani v těch nejzašších koutech, se neválčilo. Nevedly se ani velké ani ty nejmenší války a bojůvky!“ To by byl důvod k velkým oslavám a i já bych takový rok s chutí oslavila.

Nebo se lidstvu povedlo něco jiného a naprosto úžasného, co jemu i celé planetě přineslo něco velmi pozitivního. Jsem pro, pojďme to oslavit.

Co když však stál rok 2023 za houby? Válčilo se všude možně, nejen za našima humny? Umírali lidé v nesmyslných bojůvkách, při teroristických útocích a dalších nesmyslných akcích? S kolika problémy si v roce 2023 lidstvo nedokázalo poradit? Kolik lidí na planetě umřelo hladem a kolik jídla se v tom tzv. vyspělém světě vyhodilo, protože ho lidé nestihli sníst? Kde všude letos vládli tyrani, kteří obyčejným lidem nedovolili užívat života? Kde všude se zabíjelo a vraždilo pro vyslovení vlastního názoru? Mohla bych pokračovat ještě hodně dlouho. Jen pro malou představu několik čísel (ve 14 hodin 15 minut dne 29. 12. 2023):

Počet úmrtí v důsledku hladu dnes: 18 188

Počet lidí s nadváhou celosvětově: 1 754 804 770

Podvyživených lidí celosvětově: 875 343 530

Peníze použité na léčbu chorob spojených s obezitou v USA dnes (k výše uvedenému času): 394 015 000

Lidí bez přístupu k pitné vodě: 767 274 530

Počet sebevražd: 1 065 177

Říkáme o sobě, že jsme vyspělá civilizace, ale jídlo je vzácností pro asi 9 % světové populace. Na jedné straně světa populace tloustne a na léčbu nemocí spojených s obezitou se vydávají tak ohromné peníze každou hodinu, že když se na výše uvedené číslo podíváte dnes před půlnocí, bude už hodně jiné, než dnes odpoledne. Na druhé straně světa lidé umírají hlady. Zpráva OSN uvádí, že množství potravin, které každý obyvatel měst vyhodí denně do odpadků, obsahuje v průměru tolik kalorií, kolik jeden Asiat nebo Afričan potřebuje na 24 hodin, aby neumřel hlady. „Vyspělé země“ reprezentují 25 % světové populace, ale konzumují 3/4 světové produkce potravin.

Bylo by hodně těžké vyjmenovat všechna místa na planetě, kde se v roce 2023 vedly války menšího nebo většího rozsahu. Válčení, kromě toho, že přímo zabíjí na bojištích, připravuje lidi o život i mimo bojiště, protože má velké důsledky. Kromě jiného stojí tolik peněz, které si jen těžko dokáže obyčejný člověk představit. Co všechno by lidé mohli mít za peníze, které byly vystříleny na bojištích! Jen pro představu, za cenu jedné raketové střely by škola plná hladových dětí mohla obědvat každý den po celých pět let!

Jak dál si jako civilizace vedeme? Přes 100 miliónů lidí jsou bezdomovci a 2,5 miliardy obyvatel světa nemá přístup k základním hygienickým prostředkům. Na 900 miliónů osob nezná základní lékařskou péči a 1,2 miliardy nemá možnost používat nezávadnou pitnou vodu.

Ještě máte pocit, že je co slavit? Nejsem pesimista a jsem svým optimismem a vírou v to lepší poměrně známá. Nemám však pocit, že má lidstvo jakýkoliv důvod na konci roku 2023 slavit, střílet dělobuchy a s nimi i obrovské finance tzv. pánu Bohu do oken. Kolik peněz se letos chystáte vydat za ohňostroje? Že jen pár stovek? Víte, že:

- 220 Kč měsíčně zajistí za rok očkování proti tetanu, záškrtu a černému kašli pro 586 dětí;

- 365 Kč měsíčně zajistí za rok dostatek terapeutické výživy pro vyléčení 3 dětí z akutní podvýživy;

- 648 Kč měsíčně zajistí za rok hygienické soupravy pro osm rodin zasažených živelnou katastrofou.

- 326 Kč stojí provizorní přístřešek pro lidi v nouzi;

- 1445 Kč stačí pro koupi jedné soupravy pro záchrany životů;

- 631 Kč zajistí terapeutickou stravu pro 2 děti na 2 týdny (k vyléčení z podvýživy).

Oproti tomu si můžete za osm až devět stovek koupit tzv. kompakt 25 ran, které můžete vystřelit do nebes, za pár minut bude po všem a kromě vyděšených psů, koček a také divokých zvířat, po vás nejspíš zůstane i mnoho mrtvých a zraněných ptáků. Počty jdou na celém území ČR do milionů. Praha naštěstí již petardy a ohňostroje zakázala, ale přesto bude město pořádat „oficiální“ ohňostroj, jehož cena se pohybuje minimálně kolem dvou milionů korun. Nemůže pro takové peníze najít město užitečnější uplatnění?

Bohužel uhlídat dodržování zákazů při novoročních oslavách je velmi složité. Například zkušenosti z nedalekého nizozemského Amsterdamu ukazují, že lidé nedbají na vysoké pokuty a zákazy používání zábavné pyrotechniky ve velkém porušují.

Postaví-li si člověk proti sobě výše uvedená fakta, nejen, že nemůže mít chuť na konci roku cokoliv slavit, ale určitě těch osm stovek raději pošle na nějakou užitečnou pomoc, než aby si za ně kupoval zábavnou pyrotechniku. Zákazy a nařízení mohou pomoci, ale ve skutečnosti problém nevyřeší. Ten je totiž v nás, v lidech. Dokud se nebudeme chovat rozumně, což znamená tak, aby vše vedlo k dobrému životu na této planetě pro všechny její obyvatele, bez zákazů se neobejdeme. Ve skutečnosti by však měly být mnohem tvrdší. Když se sami lidé nedokážou nad svým chováním zamyslet a změnit ho, je třeba biče. Naše civilizace je totiž tak dokonalá, že ještě k realizaci ušlechtilých myšlenek zatím nedospěla.

Co tedy vlastně chcete slavit?

Anketa

Kolik se letos chystáte utratit peněz za zábavnou pyrotechniku?
Ani korunu!
89,6 %
Kolem pěti stovek.
2,5 %
Kolem tisícovky.
1,4 %
Do dvou tisíc.
0,8 %
Do pěti tisíc se vejdu.
0,5 %
Rozhodně půjde o více tisíc korun, snad se vejdu do deseti.
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 367 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz